Новини от област Стара Загора и България

Юбилей

Продадоха шампионски пистолет на Спас Копринков на търг за 75 г. спортна стрелба в Стара Загора

2241 25/11/2022 12:00 Спорт Стара Загора
Георги Кочеренко със шампионския пистолет на Спас Копринков
Продадоха шампионски пистолет на Спас Копринков на търг за 75 г. спортна стрелба в Стара Загора
Автор: Стоян СТРАТИЕВ Автор: Стоян СТРАТИЕВ

На юбилейния празник на СК "Августа 1992" бяха събрани дарения за над 6000 лева за нови пистолети за младите стрелци на Стара Загора

С емоционален празник отбеляза 75 години от своето основаване клубът по спортна стрелба „Августа 1992“ в Стара Загора. Събитието събра в залата за тренировки и състезания с пневматично оръжие до ДЗУ десетки бивши и настоящи състезатели и шампиони на клуба, които поздравиха с юбилея неговия председател и треньор Георги Кочеренко и младите надежди на Стара Загора.

З.м.с. Стоян Пенчев и з.м.с. Марин Недков в средатаКлубът по спортна стрелба на Стара Загора е основан през далечната 1947 година, но големият подем в развитието му започва от 1975 година, когато ръководството му е поето от двама заслужили майстори на спорта -  з.м.с. Марин Недков, треньор на пушка, и з.м.с. Стоян Пенчев, треньор на пистолет. Оттогава до днес в клуба са подготвени 37 майстори на спорта, над 80 кандидат-майстори на спорта, над 30 от състезателите на клуба са защитавали честта на България като национални състезатели. Клубът е завоювал повече от 350 златни, 260 сребърни, 250 бронзови медали от международни и републикански първенства. Старозагорски състезатели подобряват 5 световни, 7 европейски, 11 балкански и 24 републикански рекорда.

Тези успехи нареждат старозагорската стрелкова школа непосредствено след „Левски“ и ЦСКА по международен принос. Стара Загора дава на световния стрелкови спорт Спас Копринков – световен и неколкократен европейски шампион, неколкократен световен шампион с пистолет, Аница Вълкова – европейски шампион с пушка, Валентин Петров, европейски вицешампион с пистолет, Симеон Симеонов, Драган Драганов, Иван Иванов, Георги Георгиев, Диньо Драгиев – медалисти от европейски първенства.

„Лесно се става шампион, когато искаш да бъдеш такъв“, отбеляза с първите си думи неуморният двигател на СК „Августа 1992“ Георги Кочеренко. Той припомни, че обучението вГеорги Кочеренко клуба за безопасно и правилно боравене с оръжие и точна стрелба започва от 10-годишна възраст и няма ограничение. Стара Загора днес продължава да дава млади таланти в спортната стрелба. Клубът планира занапред всяка година да организира в Стара Загора международен турнир. Основание за това дават резултатите на няколко млади състезатели, сред които изпъкват имената на Мария Атанасова и Моника Петрова. Въпреки че все още е във възрастовата група на момичетата, Мария Атанасова вече има една шампионска титла при девойките. Тя е златен и бронзов медалист от държавното първенство на България за 2021 година. Моника тренира само от 1 година, но вече уверено върви по нейните стъпки.

Младите състезатели на клуба обаче имат сериозен проблем, заради остарелите пистолети, с които се налага да тренират и се състезават. Оръжията са на 38 и над 40-годишна възраст. Миналата година Мария Атанасова остава трета на републиканското с малокалибрено оръжие, защото пистолетът й засича.

Затова по време на празника клуб „Августа 1992“ проведе търг с ценни експонати, чрез който да набави средства за закупуване на нови, модерни пистолети, с които младите състезатели на Стара Загора да атакуват европейските и световни титли.

На юбилейния търг, воден от актрисата Елена Азалова, беше откупен сувенирен медал на ОСО от 1987 година за 120 лева, един от най-старите пневматични пистолети на клуба за 550 лева, фототипно издание на препис на Евангелието от Софроний Врачански от 1805 година за 150 лева. Един от старите пистолети на клуба беше откупен от зам.-кмета по спорта Красимира Чахова за над 500 лева, която благородно го подари обратно на клуба, за да тренират с него младите състезатели.

„Като дете съм третирала спортна стрелба и съм добила умения за стрелба с пневматично и малокалибрено оръжие. В годините назад имаше ОСО (Оргаанизация за съдействие на отбраната), коетоКрасимира Чахова връща откупения от нея пистолет на клуба обединяваше различни по вид спортове. И аз съм практикувала един от тях – летен отбранителен многобой, който е съчетание от бягане със стрелба“, върна се назад в спомените си Красимира Чахова – „Пожелавам на тези млади хора да се раздават и да тренират, защото имат прекрасен треньор в лицето на Георги Кочеренко. Без неговото трудолюбие, упоритост и себераздаване този клуб днес нямаше да съществува“, подчерта тя.

Община Стара Загора ще постави саморазливна настилка на стрелбищния комплекс. Вече има избран изпълнител, стойността на ремонта възлиза на около 27 000 лева. „Надяваме се това да привлече повече млади хора, които да тренират тук, да печелят медали и да защитават реномето на СК „Августа 1992“, допълни Георги Кочеренко.

Мария Атанасова в дуелна стрелба с баща си ЕнчоЕдин от интересните експонати, предложени в юбилейния търг на СК „Августа 1992“ беше малокалибреният пистолет „Хемерли“ на световният шампион Спас Копринков, с който той печели първата си европейска титла. Тъй като за неговото притежание се изисква специално разрешително, беше продаден само за 420 лева. Търгът продаде и други интересни експонати, сред които бутилка луксозно вино на fосновните спонсори на събитието от винарна „Мидалидаре Естейт“, и успя да събере в полза на младите състезатели общо 1550 лева.

Отделно по сметката на клуба за закупуване на два нови пистолета на обща стойност 6000 лева бяха получени дарения от няколко старозагорски фирми, които подкрепят клуба, който вече е и с обновен сайт - www.augustaclub.eu.

Празникът продължи с демонстративни стрелби и символични дуели между младите състезатели и техните бащи, които създадоха много приятни емоции за 75-я юбилей на спортната стрелба в Стара Загора.

 

Коментари към новината

Още новини от Спорт