Новини от област Стара Загора и България

Литийно шествие в подкрепа на жертвите на домашно насилие организират в Стара Загора

Литийно шествие в подкрепа на жертвите на домашно насилие организират в Стара Загора
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Близо 1 млн. жени в България са преживели домашно насилие

Днес отбелязваме Международния ден за елиминиране на насилието срещу жените. По този повод от „Зонта клуб“- Стара Заора организират бдение със свещи и литийно шествие в подкрепа на жертвите на насилие.
„ Очакваме Ви в 16.30 часа на Алеята на жълтата роза /северно от Драматичен театър "Гео Милев"/, за да се включите в бдението със свещи и литийното шествие в подкрепа на жертвите на насилие. В 17.30 часа на площада пред Община Стара Загора, ще започне флашмоб под надслов "В ритъма на танца и хванати за ръце - ЗОНТА казва НЕ на насилието", съобщават от клуба и призовават за подкрепа на каузата.

Тревожната статистика сочи, че всяка трета жена по света е жертва на домашно насилие. В Европа всяка пета жена е малтретирана вкъщи.
По данни на Агенцията на ЕС за основните права пък близо 1 милион жени в България признават, че са преживели домашно насилие.

Националната мрежа за децата също разкрива стряскащи цифри относно малтретираните у нас мълчугани - между 2 хиляди и 3 хиляди са децата у нас, подложени на кошмара, наречен “домашно насилие“ всяка година.
Насилието обаче, във всичките му форми и прояви, не спира дотук. Колкото и странно да звучи, мъжете също не са подминати от тормоза на домашното насилие.
Процентът на мъжете, които признават, че са били жертва на домашно насилие, нараства все повече.
По данни на световната статистика от 2014/15 година 4% от мъжете и 8,2% от жените по света признали, че са преживели домашно насилие от партньорите си.
В сравнение, процентът на мъжете, които са заявили, че са били жертва на такова насилие през 2016 г., е скочил от 4% на 13.2%.

При жените разликата също е фрапираща – от 8,2% на 27,1%. Ако трябва да направим сбор на тези данни, 2,2 милиона са мъжете в световен мащаб, които страдат от домашно насилие, а 4,5 милиона от жертвите са жени.
Една от всеки четири жени и един на всеки шестима мъже страдат от домашно насилие през живота си. Силният пол в случая може да е насилен както физически, така и психологически - чрез заплахи, уронване на престижа пред трети лица, заплашване чрез децата.

Според изследването мъжете и жените, които са обект на домашно психическо и емоционално насилие, обикновено не търсят помощ, защото са икономически зависими от насилника си.
Насилието може да бъде проявено под най-различни форми – като се започне от поведение, граничещо с безразличие и нехайство, премине се през икономическо насилие, словесни ругатни, психически и емоционален тормоз, и се стигне до физическа саморазправа и сексуално насилие.

 

Коментари към новината

Още новини от Общество