Новини от област Стара Загора и България

Проект за строеж на крематориум в Стара Загора предизвика спорове „за“ и „против“

Проект за строеж на крематориум в Стара Загора предизвика спорове  за  и  против
Автор: Стоян СТРАТИЕВ Автор: Стоян СТРАТИЕВ

Намерението е крематориумът да се изгради на територията на бившия екарисаж с безотпадна технология без мирис и емисии

Инвестиционно намерение за изграждане на крематориум в парцел от бившия екарисаж в Стара Загора възбуди духовете на живеещите в квартал АПК. Срещу плановете за изграждане на крематориум в града се обяви и православната църква, като Старозагорският митрополит Киприан днес публикува специално обръщение към миряните, с което обяснява отрицателната си позиция.

Инвестиционното намерение на фирма „Върхът“ ООД с управител Недка Йовова предвижда изграждането на съоръжение с капацитет до 5 кремации на починали хора на ден. То е внесено за оценка и одобрение в РИОСВ – Стара Загора на 7 ноември, а на 17 ноември е публикувано и в интернет страницата на община Стара Загора.

Д-р Йовчо ЙордановИдеята е крематориумът да бъде изграден на площадката на бившия екарисаж в Стара Загора. Управляващ съдружник във фирма „Върхът“ ООД е ветеринарният лекар д-р Йовчо Йорданов Йовов. Той е бивш преподавател в Тракийския университет по специалността „Патоанатомия и екарисажно дело“. До 1994 година е управител на предприятие „Екарисаж“, след което го приватизира и продължава дейността, преобразувайки екарисажа в преработвателно предприетие за унищожаване на животински отпадъци и кости от кланици категория 2 и 3 – тоест, без трупове на умрели животни.

„Имотът, в който ще се изгражда крематориумът, се намира в индустриалната зона на Стара Загора, от западната страна на съществуващия екарисаж“, се казва в инвестиционното намерение. Инвеститорите декларират още, че не се очаква емитирането на емисии от вредни вещества във въздуха или водите от дейността на крематориума.

На 15 ноември директорът на РИОСВ – Стара Загора Диана Искрева – Идиго изпраща уведомление до инвеститорите, че инвестиционното им намерение ще бъде подложено на преценка дали съоръжението трябва да премине през ОВОС (оценка на въздействие върху околната среда) или не.

Междувременно за идеята за крематориум научават жители на квартал „АПК“, който е близо до площадките на бившия екарисаж. Те организират подписка срещу изграждането на съоръжение на кремиране на починали хора и я внасят до кмета на общината Живко Тодоров, до директора на РИОСВ – Стара Загора Диана Искрева – Идиго и до Старозагорския митрополит Киприан. Жителите на квартала са разтревожени от факта, че съоръжението е разположено сравнително близо до сградите на жилищен квартал и наблизо има детска градина, училище и дом за деца.

Не закъснява и реакцията на владиката на Стара Загора. В открито обръщение днес Киприан пише следното:

„С изненада и крайно недоумение приемаме вестта за стремеж да се изгради в Стара Загора крематориум, който е в пълен разрез с учението на св. Православна църква за изпращане на скъпите ни покойници и който ни отчуждава не само от вековни традиции, но и от душевността ни.

Църквата не може да приеме кремацията, защото смята човешкото тяло за храм на Светия Дух, неизменна част от човека и личността му. Душата носи яркия спомен за тялото и след смъртта й очаква отново своето съединение с него“.

Не така смята инвеститорът от фирма „Върхът“ д-р Йовчо Йорданов, с когото разговаря екип на Divident.EU. Според Йорданов подписката от квартал АПК едва ли е представителна, тъй като предприятието му за преработка на животински отпадъци от кланиците работи вече 28 години без да създава проблеми. „Живеещите наоколо са убедени, че екарисажът е затворен, защото не се усеща каквато и да е миризма. А ние преработваме всеки божи ден по 10 тона животински отпадъци! Хората от квартала ме познават много добре и никога не съм имал конфликт с тях, напротив. С нищо няма да се промени въздухът в квартала и след като построим крематориума“, посочи той.

Намерението му е да изгради крематориума върху площ от около 4 декара върху празна площадка от територията на бившия екарисаж. Предвижда инвестиция от около 3 до 4 милиона лева, като използва модерна германска или чешка технология. В момента е в процес на преговори.

Процедурата по кремация на починалите хора ще бъде напълно безотпадна, без никакви емисии във въздуха или водата с най-съвременни пречиствателни съоръжения. Подобни крематориуми са широко разпространени в Европа и безопасността им за хората, живеещи в близост, е доказана, твърди той.

„Кремационните камери ще работят на газ и ще развиват температура над 800 градуса. Процедурата по кремиране на един починал ще продължава около час и половина. Така за една работна смяна от 8 часа ще могат да се кремират не повече от петима починали“, обясни Йорданов. Проектът за крематориум предвижда още камера за съхранение на трупове, приемна, ритуална зала и паркинг. Архитектурният проект е изработен от архитект Веселин Беров.

Според проучвания на д-р Йовчо Йорданов на ден в град Стара Загора се извършват 7-8 погребения. Той смята, че броят на хората, които ще предпочитат да бъдат кремирани, а не погребани след смъртта им, първоначално няма да бъде повече от един – двама. „С времето обаче броят им ще нараства. Причина за това ще бъде кризата с парцели за традиционните погребения, които стават все по-скъпи и все по-трудни за осъществяване“, смята той.

Кремацията ще бъде значително по-изгодна и като разход за хората – едно кремиране ще струва около 1000 лева. По груби сметки инвестицията за построяването на крематориума ще се избие за 4 – 5 години. Д-р Йовчо Йорданов и фирмата му „Върхът“ ООД търсят съдружник, с когото да инвестират в проекта за построяване на бъдещия крематориум на Стара Загора. Той заяви, че е отворен за разговори всеки работен ден.

„Искаме да вкараме в Стара Загора нещо модерно, но някои хора, както винаги, са против“, коментира д-р Йорданов.

Ако бъде построен, Стара Загора ще стане четвъртият град в България, който ще разполага с крематориум. Сега такива съоръжения работят в София, Пловдив и Варна.

 

Коментари към новината

Още новини от Общество