Новини от област Стара Загора и България

Отново се разрази сблъсъкът между партиите по темата „Марица Изток“

Отново се разрази сблъсъкът между партиите по темата  Марица Изток
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Сблъсъкт между партиите във връзка с поетите ангажименти на България в Плана за възстановяване и устойчивост относно бъдещето на комплекса „Марица Изток“ отново се разрази с пълна сила.
Вчера от ГЕРБ дадоха брифинг, извънреден, в Народното събрание, на който обвиниха "Продължаваме промяната", че са сложили подписа си в Плана за възстановяване и устойчивост за затваряне на въглищните централи - на 80%. Според тезата на ГЕРБ, изказана от Теменужка Петкова, Жечо Станков и Красимир Вълчев, правителството "Борисов 3" не е поемало ангажимент за намаляване на емисиите с 40%.

В отговор Кирил Петков се опита да обори тезата и обвини ГЕРБ. По темата своето мнение изрази и депутатът от Старозагорски избирателен район от ПП Радослав Рибарски. Според него България не е поемала ангажимент да затваря въглищните си централи, въпреки заложените в Националния план за възстановяване и устойчивост цели за декарбонизация.

От нас категорично не се очакват подобни действия, допълни Рибарски. Ето какво написа той в страницата си във фейсбук:
„България не е поемала ангажимент да затваря въглищните си централи, въпреки заложените в Националния план за възстановяване и устойчивост цели за декарбонизация. Това бе потвърдено по време на проведената днес в Народното събрание среща по изпълнението на Плана със Селин Гауер – генерален директор и ръководител на Работната група за възстановяване и устойчивост на Европейската комисия“, твърди старозагорския депутат.
По думите му 40-процентното намаляване на въглеродните емисии, заложено в Плана за възстановяване и устойчивост е възможно, без да е нужно да се затварят централите – чрез сезонно балансиране.
Заложеният проект за батерии е необходим за България и ще спомогне за балансирането на енергийните мощности, допълни той.

Според заместник-председателя на енергийната комисия планът на България е работещ, иновативен и е истинска първа стъпка за промяна у нас. Той е в размер над 11 млрд. лв. или 10 процента от нашата икономика, което ще помогне на страната ни най-после да се модернизира.

Днес със свой пост в социалните мрежи по темата излезе и депутатът от „ГЕРБ“ Красимир Вълчев. Според него Кирил Петков и Асен Василев са спазарили затварянето на комплекса "Марица Изток" срещу проекта за батериите. „Европейската комисия натиска за затваряне на централите. Срещу тях стоят двама преговарящи (Кирил Петков И Асен Василев) готови да предадат националния ни интерес, само и само да им мине проекта за батерии. Това се е случило пролетта на тази година. Вижда се от 113 стр. на плана! 40 процента намаление на емисиите, което предвид базовата година е близо 55 % намаление.

Подобно намаление на емисиите е абсолютно невъзможно да се постигне до 2025, без да се затварят - частично или сезонно, мините и централите. Дори и утре да започнем изграждането на технологии за намаляване на емисиите, нито можем да ги внедрим до 2025 година, нито ще успеем с тях да понижим емисиите с 50 на сто. За три годините не можем да изградим заместващи мощности и да създадем алтернативна заетост.
Поетият от Кирил Петков и Асен Василев ангажимент е невъзможен за постигане без да предизвикаме енергийна криза страната и социално-икономически катаклизъм за старозагорски регион“, смята Вълчев .

В декларация от трибуната на парламента депутатът от "Възраждане" от Стара Загора Искра Михайлова защити въглищните централи и обяви в позиция "запазване на хилядите работни места в "Мариците" и съхраняване на енергийната независимост на България.
Партията проведе среща дискусия в Раднево под надслов „ Запазване на всички мощности в комплекса „Марица Изток“ и свързаните с тях работни места. „От мерките, записани в Плана за възстановяване и устойчивост, ще пострада цялата енергийна система на България и това ще докосне всяко едно домакинство“, каза Михайлова. От партията настояват за премахване на текстовете в Плана за възстановяване и устойчивост, акцентиращ върху намаляването с 40 на сто на въглеродните емисии в енергетиката, както и изречението, че до 2038 г. България трябва да освободи въглищните си централи.

Коментари към новината

Още новини от Икономика