Новини от област Стара Загора и България

Тракийският университет увеличава лозовите си насаждения с 10 дка

Тракийският университет увеличава лозовите си насаждения с 10 дка
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Университетът ще произвежда качествено вино с колекционерска стойност

Тракийският университет ще увеличи с 10 дка лозовите си насаждения и ще произвежда вино в бутикови количества. Вече е определен парцела за новите лозя, съобщи за Divident.EU директорът на Академичен технологичен комплекс към университета д-р Емил Димитров.
Ректорът проф. д-р Добри Ярков е разговарял с директора на Института по лозарството в Плевен. Предстои да определим какви сортове грозде и кога ще бъдат засадени, допълни Димитров. ТрУ има и около 4-5 дка стари лозя. Миналата година на 14 февруари за първи път бяха зарязани с празничен ритуал университетските лозя.

„ Щастливи сме, че имаме земи, животни и разполагаме вече с наши продукти и студентите ни могат да осъществяват практиката си на високо ниво“, каза тогава проф. Ярков.
Плановете на университета включват производство на малки количества качествено вино с колекционерска стойност, съобщи д-р Димитров. В новите лозя висшето учебно заведение ще инвестира собствени средства.

Заради по-доброто обучение на студентите в стопанството на университета беше направен разсадник с 10 000 декоративни рози, дарени от студент в специалността етерично-маслени култури.
Тракийският университет разполага и с кошери с 30 пчелни семейства.

Наскоро са закупени 2 млекомата, като единият е разположен в учебното заведение, а другият ще бъде монтиран в централната част на Стара Загора до края на годината.
През последните месеци Академичният технологичен комплекс увеличи броя на млечните крави на 200. До края на месеца предстои да внесе 60 говеда от Германия.
Университетското стопанство разполага с 2 200 дка земя, което дава възможност за изцяло собствено производство на фуражите.

До два месеца ще бъде регистрирана в Българската агенция по храните новата мандра на Тракийския университет, която е с капацитет на преработка на 4 тона мляко дневно.
Ще се произвеждат различни видове сирене, като базата ще се използва най-вече за научноизследователска и развойна дейност.

 

Коментари към новината

Още новини от Образование