Новини от област Стара Загора и България

Трети ден продължава борбата с пожара в сметището край Ракитница

Трети ден продължава борбата с пожара в сметището край Ракитница
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Трети ден продължава борбата с пожара в сметището в Ракитница. Свалено е пламъчното горене и в момента има само тлеене, съобщи за Divident. EU старши инспектор Михаил Михов, началник на група „Оперативен център“ към Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ в Стара Загора.

Изсипват се инертни материали върху запалените отпадъци, за да спре тлеенето в дълбочина, допълна той. Според него сложността при цялостното потушаване на пожара идва от огромната площ, която е обхванал – над 40 дка.
Пожарната не работи на място, тъй като си е свършила работата. През изминалите дни в гасенето се включиха 3 пожарни автомобила от трите районни служби – Чирпан, Стара Загора, Казанлък. 10 пожарникари участваха в гасенето. Периметърът е ограничен, няма достъп на външни хора до сметището, допълни той.

„От момента на възникване на пожара до днес не е спирала работата на депото. И сега на място работят 2 булдозера, 2 фадроми, трактор. Внасят се камиони с пръст. Тя се разстила на повърхността и се минава отгоре с тежка техника, за да спре притока на кислород, обясни Ивелина Костадинова, представител на Консорциум РСУО, оператор на депото за отпадъци край Ракитница. Все още има остатъчен дим, допълни тя.
РИОСВ – Стара Загора възложи измервания на емисиите на вредни вещества с цел оценка качеството на атмосферния въздух след пожара на Регионалното депо за битови отпадъци край Ракитница. Измервания  се извършат за 72 часа от Мобилна автоматична станция на Регионална лаборатория – Пловдив към Изпълнителна агенция по околна среда.

Очаква се да излязат резултатите за качеството на въздуха, които ще бъдат оповестени на сайта на инспекцията, съобщи Пламен Йорданов, началник отдел „Екология“ в Община Стара Загора. Директорът на РИОСВ Стара Загора Диана Искрева не беше открита за коментар.
Йорданов  допълни, че Община Стара Загора е направила всичко необходимо, за да достави на място необходимите инертни материали и машини. На подобни аварии се реагира по този начин – запръстяване и уплътняване на участъците с цел спиране на достъпа на кислород, обясни той.

Според Костадинова пожарът започва в зона, в която е бил приет отпадък за депониране. Силният вятър е спомогнал за разпалване на огъня. Тя предполага, че огънят е тръгнал от изхвърлените отпадъци. „Все още много общини не практикуват разделното събиране, което вече е факт в Община Стара Загора. Има много домакинства, които  изхвърлят запалки, батерии. Намирали сме дори телефони. Тези отпадъци стимулират пожар. Трябва да внимаваме какво изхвърляме в контейнерите“, коментира Костадинова.

Коментари към новината

Още новини от Общество