Новини от област Стара Загора и България

В Стара Загора

Запазват античен императорски храм от IV-ти век в основите на бъдеща сграда

Запазват античен императорски храм от IV-ти век в основите на бъдеща сграда
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Управник на Августа Траяна посветил надпис на тъща си, която била жрец на императорския култ

След 7 години археологически проучвания на строителен парцел по бул. "Митрополит Методий Кусев" започва строителството на нова жилищна кооперация. Парцелът се намира срещу детска градина "Пролет" и стои празен от 2015 година, когато старите къщи върху него бяха съборени за началото на нов строеж. Под сградите обаче беше разкрит храм на императорския култ от 4 век и строителството на новата кооперация беше замразено, докато приключат археологическите проучвания.

Интересните археологически находки излизат, след като от строителната компания "Лесо Инвест" закупуват парцела. Това забавя значително инвестиционните им намерения. „Едва преди месец получихме разрешение за строеж от Министерство на културата. Имаме готов проект и всеки момент очакваме да излезе строителното разрешение“, каза за Divident.EU собственикът на „Лесо Инвест“ Христо Михалев.

Старозагорската строителна фирма е разработила допълнителен проект за консервация и реставрация на археологическите разкрития под бъдещата сграда и както изисква Законът за културното наследство го е съгласувала с Министерство на културата. По Закон разходите за консервация и реставрация в такива случаи се поемат от инвеститорите.

"Ще запазим отдолу цялата археология така, че храмът на императорския култ ще остане в западната част на сградата. На около 3 метра от кооперацията ще изградим вход към него. Така ще може да го посети и разгледа всеки, който желае", обясни Христо Михалев. От "Лесо Инвест" ще изградят и подходящо осветление, така че експонатите да се виждат добре от посетителите.

Кооперацията над археологическата находка ще бъде на четири етажа и ще разполага с 8 апартамента.

Първите проучвания на този археологически обект са от 2015 г, разказа за Divident.EU ръководителят на разкопките – археологът Мария Камишева. През 2018 г. са довършени и проучванията в източната част на обекта, допълни тя.

През 2004 г. покойният вече археолог Красимир Калчев разкрива западната част на обекта. Още тогава заради строежа и начина на свързване на всички елементи е ясно, че най-вероятно става въпрос за храм.

"Открихме надпис, който един от управниците на древния град Августа Траяна е посветил на тъща си, която най-вероятно е била жрец на императорския култ. Така неусетно излезе името "Храм на тъщата", обясни Камишева. Впоследствие археолозите откриват и много плочи, свързани с гладиаторски битки. Всички те датират от началото на IV век.

Източно от храма e имало много широка улица в посока север - юг. След нея се разкрива идруга сграда, която също вероятно е била доста помпозна. Открити са херми с гладиаторски шлем, стари надписи върху плочи, разказа още Мария Камишева.

Случаите с разкриване на археологически обекти при строеж на нови сгради в Стара Загора са много. Някои от инвеститорите се отказват и продават земята, обясняват археолозите. Други ги запазват, консервират, но така или иначе те не винаги успяват да ги впишат правилно в новия обект.

"Забелязваме случаи, при които модерни предмети са окачени върху антични стени. Хубаво е в такива случаи да има снимки от археологическите разкопки и нещо да насочва хората към богата история на нашия град", съветва Мария Камишева. В това отношение проектът на "Лесо Инвест" за запазване на бъдещия "Храм на тъщата-жрец" е изпълнен по всички правила и изисквания на археолозите.

Коментари към новината

Още новини от Строителство