Новини от област Стара Загора и България

Откриват ФОБИ 2022 с нетрадиционна премиера на операта "Фауст" с кукли

2043 20/10/2022 14:40 Култура Сцени
Откриват ФОБИ 2022 с нетрадиционна премиера на операта Фауст с кукли
Divident.€U Divident.€U

С премиера на операта „Фауст” от Гуно на 17 ноември 2022 г. се открива 52-рото издание на Фестивал на оперното и балетно изкуство.

Програмата му бе огласена днес на пресконференция в Община Стара Загора. „Още от създаването си през 1967 г. като Мартенски музикални дни Фестивалът основно се финансира от Общината. Той е едно от знаковите събития на Стара Загора, но е и знаменателно събитие за националния културен живот”- каза в началото на прескоференцията Диана Атанасова, началник-отдел „Култура” в Общината.

Директорът на Държавна опера-Стара Загора представи трите оперни заглавия в програмата на фестивала – „Фауст”, „Дама Пика” на Държавна опера-Варна и „Чичовци” на Софийска опера и
балет.

„Фестивалът е фактор за развитието на българското балетно и оперно изкуство, той не е само една витрина” – каза Огнян Драганов. Той подчерта, че и съпътстващата програма на
Фестивала е изключително богата – изложби, представяния на книги, майсторски клас на Калуди Калудов, концерт на Ансамбъл „Софийски солисти”, гостуване на струнен квартет и
сопраното Беса Лугичи от Косово Силвия Томова, художествен ръководител на балета на Държавна опера-Стара Загора разказа за балетните постановки в програмата.

В премиерното представление на операта "Фауст" ще участват и кукли. Спектакълът ще пренесе зрителите в голяма съдебна зала. Куклите, със своето изразително въздействие, са противоречив образ на красивото и грозното, което заобикаля човешкия свят. Посланието на спектакъла е, че в живота си всеки човек трябва сам да намества основни морални и житейски ценности, заради деформациите, които му поднася стихията на живота. Сценографът и костюмограф на „Фауст” Денис Иванов разказа за своята концепция – безкраен коридор като едно пътуване към отвъдното и пространство, в което Фауст прави своята равносметка.

С авторски танцов спектакъл ще се представи Александра Драгова, Балет „Арабеск” участва с последния си премиерен спектакъл „Триптих” на хореографите Аршак Галумян, Ангелина Гаврилова и Филип Миланов.

По интересен начин ще бъдат отбелязани 80 години от поставянето на танцовата драма „Нестинарка” – на 30 ноември в Библиотека „Захарий Княжески” ще се съберат всички балерини, които са били в образите на Демна и Струна, сред тях е и самата Силвия Томова.

На 25 и 26 ноември публиката ще види двата прекрасни балета на Старозагорска опера „Лешникотрошачката”/на 25/ и „Лебедово езеро” /на 26/ с музика,  изпълнена от оркестър, дирижиран от Ивайло Кринчев. Това са спектакли, с които Балетът заминава на двумесечно турне в Нидерландия и Германия в началото на декември.

Коментари към новината

Още новини от Култура