Новини от област Стара Загора и България

Проектът на зоопарка в Стара Загора спечели престижна архитектурна награда

Проектът на зоопарка в Стара Загора спечели престижна архитектурна награда
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Специалната награда за проекта получи известният старозагорски архитект Петър Киряков

Проектът за реконструкция на Зоопарка в Стара Загора на архитектите Иван Киряков и Петър Киряков е сред победителите в деветото издание на Годишните архитектурни награди ARCHINOVA 2022.

Победителите в Годишните архитектурни награди ARCHINOVA 2022Авторитетното жури на конкурса присъди на старозагорския проект специалната награда. Тя беше връчена на арх. Петър Киряков от проф. д-р арх. Георги Георгиев, ръководител на Департамент "Архитектура" в Нов български университет – партньор на конкурса.

„Благодарим много на организаторите. Като проектант мога да кажа, че животните са по-добри клиенти от хората“, каза лаконично и шеговито арх. Петър Киряков от екипа на проектантско бюро „Архитект Киряков“ ЕООД.

„За първа година сме партньори на конкурса. Нашата програма „Архитектура“ е най-млада в България, но ние се радваме на нейното успешно развитие, като вече виждаме нашите студенти в ролята на победители“, заяви проф. д-р арх. Георги Георгиев.

Инвеститор в проекта е Община Стара Загора, конструктор инж. Красимир Желев, а главен изпълнител на обекта Трейс Груп Холд, с ръководител Живко Желязков.

Церемонията по награждаването се проведе в Интер Експо Център в София на 12 октомври в присъствието на много гости и водещ Ива Дойчинова. Обновеният зоопарк в Стара Загора от птичи погледОрганизатори на конкурса са Ka6tata.com, The-building.bg и Citybuild.bg.

Деветото издание на Годишните архитектурни награди ARCHINOVA 2022 протече под мотото "Архитектура за по-добро бъдеще". В него взеха участие 114 проекта в различни раздели, от които 18 бяха отличени  - сред тях и проектът, преобразил зоопарка на Стара Загора. 

За първи път в конкурса бяха включени направление за Урбанизъм, градска среда и ландшафтна архитектура и категория за културно наследство в направление Архитектура.

Журито в направление „Архитектура“ беше в състав: арх. Пламен Братков (председател), проф. д-р арх. Георгий Станишев, арх. Божидар Хинков, арх. Димитър Паскалев, арх. Катерина Николова, арх. Искрен Галев, арх. Крум Сергеев, арх. Милица Петрова и арх. Петър Бубев.

Пред входа на обновения зоопарк почти винаги има опашка за билети„Успяхме да обменим мнения, имахме интересни спорове, но излязохме с решение. В категорията с най-голяма конкуренция имаше много добри проекти, а в тези, в които имаше малко представяне, не успяхме да излъчим победител, тъй като не видяхме големи разлики. Много добрите проекти са на световно ниво, имаше и интересни разработки за сфери, в които досега не се е случвало да виждаме такива. По отношение на концептуалните проекти се оказа, че сме много приземени и не можем да намерим онази абстракция, с която да подходим с отговорност към задачата. Търсихме да откроим и интересни по-малки задачи“, каза председателят на журито в направление „Архитектура“ арх. Пламен Братков.

Журито в направление „Урбанизъм, градска среда и ландшафтна архитектура“ беше в състав: д-р ланд. арх. Григор Перчиклийски (председател), чл.-кор. проф. д.а.н. арх. Атанас Ковачев, доц. д-р арх. Ясен Кьосев, арх. Мартин Ангелов, ланд. арх. Добромира Лулчева, ланд. арх. Евдокия Борисова и инж. Илиан Милинов.

„За първи път се провежда конкурс, в който е включена категория „Ландшафтна архитектура“. През годините ландшафтните архитекти се опитват да покажат необходимостта от по-добра градска среда. Всички говорят за това, има много опити в тази връзка от професионалисти от цял свят и България, но някак встрани остават ландшафтните архитекти, а те изучават и правят именно това. Устойчива и качествена среда се постига в екип, с компетенция и знания, а в него най-важен е опитът. Така че ако искаме да променим средата, първо трябва да променим себе си. Затова работете, развивайте се, давайте най-доброто от себе си, помагайте на хората и спрете непрекъснато да ги критикувате. Нужни са знания и добри намерения, за да се развиваме съвместно заедно“, каза председателят на журито в направление „Урбанизъм, градска среда и ландшафтна архитектура“ д-р ланд. арх. Григор Перчиклийски.

За 9 години конкурсът ARCHINOVA успя да докаже своя авторитет, а спонсорите, партньорите ни от браншовите организации, университетите и медиите продължават да ни подкрепят.

„Това е много важен конкурс, тъй като наградите се дават от доказани професионалисти и това ги прави много стойностни. Всяка година има все повече участници и интересни проекти и се надявам те да стигнат до възможно по-голям кръг от хора, които пожелаят добрата архитектура и качествената среда“, каза арх. Мартин Христов – заместник-председател на УС на Камарата на архитектите в България – партньор на конкурса. 

Коментари към новината

Още новини от Строителство