Новини от област Стара Загора и България

Наградиха проект за благоустрояване на стара улица в Бургас

Наградиха проект за благоустрояване на стара улица в Бургас
Алекс СОТИРОВА Алекс СОТИРОВА

Проектът за благоустрояване на ул. “Алеко Константинов” в Бургас спечели приз в четвъртото издание на конкурса “Български архитектурни награди 2022“, организиран от Камарата на архитектите в България (КАБ).
В рамките на конкурса бяха връчени 8 специални отличия, като четири са в категорията за ново строителство. Сред тях е проектът за благоустрояване на ул. "Алеко Константинов" В Бургас, изработен от "Архитекти Урбана".
Това е една от най-старите улици в Бургас, свързваща пл. "Тройката" с пешеходната зона по ул. "Св. св. Кирил и Методий".

Основната цел на проекта е превръщането на съществуващото занемарено пространство в оживено място за отдих, социални контакти и културен живот.
Проектът цели да стимулира творческите индустрии и занаятите в града, като същевременно осигурява удобна пешеходна връзка между централния градски площад и пешеходната зона по ул. " Св. Св. Кирил и Методий".

По повод наградата кметът на Бургас Димитър Николов написа в профила си във фейсбук: Едно от специалните отличия за ново строителство в конкурса Български архитектурни награди 2022 е с адрес Бургас. То е за благоустрояването на „Алеко Константинов“, която ще продължим да популяризираме като творческа уличка.
Поздравявам още веднъж “Архитекти Урбана” за изготвения атрактивен проект!

Събитието по награждаване на най-добрите архитектурни проекти бе кулминацията на честванията по повод 85-годишнината от създаването на КАБ. Наградените в конкурса проекти по традиция се номинират за престижните европейски награди за съвременна архитектура “Мис ван дер Рое”.
“Карин дом” във Варна и Централна минерална баня “Банкя” получиха големите награди.
В рамките на конкурса бяха връчени 8 специални отличия.

Четири от тях са в категорията за ново строителство:
- Проект за благоустрояване на ул. “Алеко Константинов” в Бургас, изработен от “Архитекти Урбана”. 
- Културно-информационен център „Мелницата“ в с. Кърпачево, област Ловеч по проект на Студио NADA. Старата Мелница e построена около 1933 г., а през 2020 г. Сдружение Деветашко Плато наема сградата и поема инициативата за нейното възстановяване.
- Amara Sugar Hotel е най-новият бутиков хотел в Слънчев бряг, реализиран по проект на “Проектта Студио”.
- Реконструкция на 90-то СУ „Ген. Хосе де Сан Мартин“ в София по проект на “Лусио Архитекти”. Целта е да се създаде учебно пространство, което е в синхрон със световните тенденции и иновации в проектирането на учебна среда.

Четирите специални награди в категорията за опазване на наследството са:
- Дворецът на културата и спорта във Варна -  многофункционален комплекс за конгресни, културни и спортни събития. Той е в списъка на обектите с предстоящ статут на недвижима културна ценност.
- Реновиране на градска художествена галерия в Пловдив по проект на “Арко Тийм”. Сградата е построена през 1881 г. за Девическо училище и днес има статут на недвижима културна ценност. Фасадите са реставрирани в оригиналния им вид, като по стари снимки са установени цветовете на сградата.
- Реставрация на къщата на софийския търговец Андрей Арсов в София по проект на арх. Руси Делев. Сградата е проектирана през 1911 г. от известния архитект Карл Хайнрих и е със статут на недвижима културна ценност.
- Голямата мелница в Балчик е реставрирана в оригиналния си вид по проект на “Стронгил Строй”. Обособени са две изложбени зали, концертна зала, пет ателиета за художници, ритуална зала, център за обществена подкрепа.
Близо 40 проекта участваха в четвъртото издание на конкурса “Български архитектурни награди”. Те бяха разделени в две категории - 22 проекти за ново строителство и 17 за опазване на културно-историческо наследство.
Конкурсът има за цел да популяризира най-стойностните реализирани архитектурни проекти, като отличи техните автори – архитектите и уникалността на идеята им с акцент върху качеството на архитектурата, естетиката и използваните иновации. В допълнение на това са оригиналност на концепцията и устойчивост на съответния проект за подобряване качеството на живот. Проектите трябва да стимулират развитието на социалния, културния и икономическия живот на местните общности, като допринасят за оформянето на съвременната визия на българските градове.

 

Коментари към новината

Още новини от Строителство