Новини от област Стара Загора и България

Парламентарни избори 2022 Стара Загора

Кандидатите на „Демократична България“: Избирателите ще защитят европейската си принадлежност

Кандидатите на  Демократична България : Избирателите ще защитят европейската си принадлежност
Divident.€U Divident.€U

В неформална среща и приятелски разговор със симпатизанти и избиратели кандидатите за народни представители на коалиция „Демократична България“ представиха своите цели в следващото Народно събрание и виждания за преодоляване на кризите, обхванали страната.

Гост на срещата беше евродепутатът от коалиция „Демократична България“ и зам.-председател на ДСБ Радан Кънев, който заедно с водача на листата на „Демократична България“ за 27-ми Старозагорски избирателен район доц. Атанас Славов и вторият в листата, общинският съветник Димитър Чорбаджиев, посочиха най-важните събития, които трябва да се случат в България след 2 октомври.

„В тази кампания чуваме ужасяващи лъжи и то от участниците в предизборното състезание и от служебното правителство, което не би трябвало да се намесва“, посочи Радан Кънев. - В предишния парламент бяхме в коалиция и най-близки партньори в тази коалиция ни бяха „Продължаваме Промяната“. Ние искрено се надяваме в следващия парламент отново да управляваме в такава коалиционна формула. За нас е много важно да върнем позициите, които изгубихме на миналите парламентарни избори. Да върнем избирателите с ясна проевропейска ориентация и с ясни пазарни десни виждания за развитието на страната“, допълни евродепутатът.

Три са най-важните аргументи, които би трябвало да мотивират разумните българи да гласуват за „Демократична България“. Първият е, че единствено тази коалиция има ясна оценка на моралния аспект на агресията на Русия в Украйна. „Този ужасяващ конфликт, буквално на границата на нашата страна, не се обсъжда от неговата морална страна. Той сякаш няма такава. А на този фон загинаха стотици хиляди хора, милиони бяха изхвърлени от страната си и нямат домове, в които да се върнат. Ние сме единствените хора, с прагматичен подход и ясна позиция за националната сигурност и енергийните проблеми във връзка на агресията на Путин в Украйна“, каза още Радан Кънев.

„Може би не е много добра новина, че тук повечето вече не сме съвсем млади хора, но пък е добра новина, че всички помним събитията от 97-ма година. В България сме играли мача с левия популизъм и знаем как завършва – със всеобща, ужасяваща и унизителна бедност, от която в продължение на 25 години не можем да се измъкнем.

Както винаги в Стара Загора представяме една великолепна листа с много силен водач в лицето на Атанас Славов, който винаги досега успяваше да представлява старозагорци в Народното събрание.

Аз вярвам, че нашите избиратели ще бъдат много мобилизирани и активни на 2 октомври и резултатът ни ще бъде много по-добър от този, който показват социолозите. Вярвам, че ще гласуват много повече от 2,5 милиона души, което ще даде възможност на „Демократична България“ и „Продължаваме Промяната“ при съставяне на следващото правителство да не се нуждаят от БСП. Защото този въпрос за всеки един от нас е достатъчно болезнен, особено в условията на световна криза“, каза Радан Кънев.

Водачът на листата на „Демократична България“ Атанас Славов подчерта, че първата стъпка, която трябва да се направи е депутинизация на политиката. „Друга важна точка, освен войната на Русия в Украйна, е енергийната независимост, която пряко засяга и нашия Старозагорски регион. Тази независимост засяга газа, ядрената ни енергетика, нефтопроизводството и много други аспекти. Това означава, че ние не можем с лесна ръка да се откажем от ресурса, който имаме в нашия регион - в случая целия енергиен комплекс „Марица-изток“ е част от нашата енергийна независимост и той ще ни даде възможност да преминем през тези тежки следващи месеци по един относително спокоен начин.

Няма да има режим на тока и заради това, че комплексът работи на пълни обороти и е печеливш. На второ място – също тема свързана с нашия регион – това е модернизацията на армията. Ние трябва да се освободим от старото съветско наследство, ползвайки ресурсите на нашия Военно-промишлен комплекс. Както говорим за Марица-изток на юг от Стара Загора, така трябва да говорим през цялото време за военно-промишления комплекс на север от Стара Загора. Защото, когато говоря в Казанлък и Павел баня с хората, те не се интересуват от комплекса „Марица-изток“. Интересуват се от Арсенал, от ВМЗ – Сопот и от всички други фирми, свързани с военно-промишления комплекс, който е важна част от икономиката на страната. Аз не веднъж съм казвал, че разчитаме нашият военно-промишлен комплекс да подкрепя борбата за свобода и независимост на Украйна.

Третата тема е как да подпомагаме бизнеса в тази сложна среда, в която се намираме. Първо, като създадем предвидима и ясна правна среда. Правната сигурност е основната, за да може бизнесът да работи. Второто е борба с корупцията. И двете са ключови приоритети в нашата програма. От първия ден на 47-то НС имахме готовите законопроекти, но някои от нашите коалиционни партньори не намериха време да ги подкрепят. На бизнесът, както на всеки един от нас, ще ни е трудно в следващите месеци.

Евродепутатът Радан Кънев: Вярвам, че на 2 октомври ще гласуват 3,5 милиона българи с надежда за ново демократично правителство

- Г-н Кънев, какви са очакванията Ви за резултатите от тези избори?

- Трудно ми е да говоря за очаквания – четвърти поредни избори за година и половина не е позната ситуация не само в България. Тя е непозната в европейски мащаб и само врачка може да каже как ще реагират гражданите.

Но аз имам надежда и амбиция. И тя е, че българските граждани ще гласуват активно на 2 октомври, за да няма пети поред избори!

Радан Кънев и Димитър ЧорбаджиевВиждаме, че има куп социологически проучвания. Аз не обичам да обвинявам социолозите в лъжа, както го правят много други. Убеден съм, обаче, че те грешат. Те смятат, че активността в България ще се затвори в рамките на около 2,5 милиона избиратели. Много ми е силна надеждата, че ще гласуват не 2,5 милиона, не обичайните около 3 милиона, а около 3,5 милиона българи. Вярвам, че ако това се случи, ако 3,5 милиона българи излязат да гласуват, „Демократична България“ и „Продължаваме промяната“ ще имат мнозинство в бъдещия парламент или ще бъдат много близо до мнозинство. Тогава двете откровено реформаторски и проевропейски партии в България ще бъдат готови да управляват заедно и няма да си поставяме въпроса БСП проевропейски партньор ли е или не, защото отговорът е много болезнен.

- Ще довършите ли работата си по реформиране на съдебната система в България?

- Това трябва винаги да бъде акцент в работата ни, но реформата в съдебната система иска конституционно мнозинство. Затова тя няма как да се случи много бързо. Аз съм противник на идеята по законодателен път да се прави байпас в българската Конституция. Такива решения рядко дават добър резултат. Промяната в българската правосъдна система ще е бавно. Международната криза, в която се намираме, военната криза, причинена от руската агресия в Украйна, енергийната криза, причинена от факта, че Путин използва газа като политическо оръжие, инфлацията, която е в цяла Европа, но е доста тежко проявена в България и особено в малката потребителска кошница, тази, в която бедните хора харчат парите си. Това са кризи с извънредна спешност и следващото правителство трябва да е съсредоточено върху тях.

Аз съм убеден, че решенията на тези кризи трябва да са стратегически. Ние не трябва да вземе решения ден за ден. Да, те са спешни, те са неизбежни, но трябва да мислим и как ще се отразят в близките 10 или 20 години. Защото, когато говорим за енергетика, ние вземаме решения с дълъг хоризонт. Когато говорим за националната икономика, те също трябва да са с дълъг хоризонт. И те трябва да бъдат такива, че да помогнат на засегнатите хора днес, но и да отговарят на дългосрочните приоритети.

В тази кампания не виждам други партии да мислят по-далеч от носа си, за съжаление. Ние имаме приятели, партньори, които ми се иска да са малко по-смели и да не затъват в толкова евтин ляв популизъм. Но те решават как да си водят кампанията.

- Кои са трите най-важни неща, които „Демократична България“ ще предприеме, ако участвате в следващото правителство?

- Аз не съм част от нито от ръководството, нито от щаба на „Демократична България“. Но за мен е много важно ние с каква сила ще влезем в това управление. В никакъв случай не се примирявам, че ние ще бъдем под БСП. Аз работя, боря се и вярвам, че ние ще бъдем по-силни от БСП на 2 октомври. И че за разлика от предишното правителство ще имаме своето участие във формирането на политиката по сигурност, на външната политика, на енергийната и на икономическата политика.

Основният ангажимент в краткосрочен план на „Демократична България“ е да спре пързалянето на България по плоскостта на левия популизъм. Защото левият популизъм ни е фалирал в миналото и няма гаранции, че няма да ни фалира и в бъдеще. Всички, решения, които се вземат, трябва да бъдат основани на здравия пазарен разум или да го кажем с други думи на дясната икономическа политика. А никой извън ДБ не защитава пазарната икономика в момента. Естествено първостепенна е и борбата с корупцията.

- Какво е Вашето обяснение за появата на Териториалния план за справедлив преход, в който се споменава, че до 2026 година 12 000 души в региона трябва да сменят работата си?

- Това изречение е начина, по който Териториалният план превежда на социален език намаляването на въглищното производство до 2026 година, което е посочено в Националния план за възстановяване и устойчивост. Аз, обаче, не мисля, че загубата на 12000 работни места може да бъде обяснено с това. Според мен тук става дума за грешка, защото няма причина толкова хора да бъдат съкратени, дори да бъде намалено производството на електроенергия от въглища с 40%.

Ние имаме възможност да поискаме известна корекция на процента и на срока, защото сме ключов износител на електричество. За мен излишно черногледство е да се говори за компенсиране на 12 000 работни места. Ролята на депутатите в Европейския парламент в това отношение е много скромна. Българското правителство е това, което преговаря с Европейската комисия. Евродепутатите винаги сме били на разположение на всяко българско правителство и сме работили и помагали с каквото можем. Трябва ни обаче парламент, който може да гласува законодателната рамка, стабилно българско правителство, за да бъдем ние, европейските депутати, активни техни помощници в усилията им да променят политиката на България в правилната посока.

За кандидатите за народни представители на коалиция "Демократична България" в Стара Загора гласувайте с №25 в изборната бюлетина

Купуването и продаването на гласове е престъпление.

Коментари към новината

Още новини от Политика