Новини от област Стара Загора и България

Армин Саркисян, ПП: Премахването на корупцията е най-важното, което ще направим за бизнеса

489 21/09/2022 12:41 Политика Избори 2022
Армин Саркисян
Армин Саркисян, ПП: Премахването на корупцията е най-важното, което ще направим за бизнеса
Съдържание от ПП Продължаваме Промяната Съдържание от ПП "Продължаваме Промяната"

Армин Саркисян е трети в кандидатдепутатската листа на „Продължаваме Промяната“ в Стара Загора. Той е успешен предприемач, който развива иновативно производство не само за България, но и за Европа и за целия свят.

Производствената база на фирмата му се намира в старозагорското село Опан. В момента фирмата му изгражда и нова база, която ще разшири капацитета на производство.

Разговаряме с Армин Саркисян за направеното до момента от „Продължаваме Промяната“ в областта на бизнеса и икономиката и за това, което тепърва предстои.

- Господин Саркисян, как един успешен предприемач като Вас реши да влезе в политиката и дори да стане кандидат за депутат?
- На предходните избори Кирил Петков и Асен Василев бяха в Стара Загора на среща с бизнеса, на която присъствах и аз. Това беше първата ми среща с тях и първия ми досег с политиката. Не съм членувал в партия. По време на срещата бях впечатлен от професионалния им и компетентен подход по много проблеми. По-късно се запознах се с колегите от „Продължаваме Промяната“ в Стара Загора и съвсем естествено реших да стана част от екипа.

Баща на 3 деца съм, имам родители пенсионери. Много ми е важно да зная, че децата ми ще израснат и родителите ми ще живеят в социално балансирана среда.

Старият модел, старият подход на правене на политика никога не ми е допадал. Този модел доказа, че не работи така, както бихме желали ние, гражданите.

В „Продължаваме Промяната“ видях нов подход, нов прочит на политиката като такава, каквато аз я разбирам. Видях в Кирил и Асен компетентност за това как да бъдат решени редица проблеми в държавата.

- Успя ли управляващата коалиция, начело с „Продължаваме Промяната“ да предприеме адекватни мерки за справяне с кризата и високите цени на горивата?
- Периодът, в който управлява правителството на „ПП“ беше тежък не само за България, но и за цяла Европа, за целия свят. При такъв тип криза, мисля че направихме възможно най-доброто, което може да се направи. Осигурихме газ. Всеки, който се занимава с бизнес знае, че най-важно е една суровина да се гарантира, за да не спре производството. Това беше най-важното и ние го направихме.

Компенсациите за тока за бизнеса също беше важна мярка. Отделно повишихме прага за ДДС на 100 000 лева, намалихме външния дълг. Най-важното обаче, което направихме и от което има нужда бизнеса в България, е ясно изразеното ни решение корупцията да не бъде пречка в бъдеще! Борбата с корупцията дава на бизнеса свобода да се разгърне в пазарна икономика. Няма как един предприемач да развива бизнес, ако е ограничен от шуробаджанащината, която се налага в България вече 30 години.

- Ползвали ли сте средства от европейски фондове за развитие на бизнеса си?
- Ползвал съм европейски програми, чрез тях съм финансирал с около 700 000 лева оборудване във връзка с дейността на фирмата ми.

- Какво е необходимо да се направи, за да могат повече европейски пари да стигнат до българския бизнес?
- За да постигнем повече европейски средства за развитие на бизнеса, ние трябва първо да имаме работещи административни и държавни структури. Трябва да покажем на Европа желанието си да усвоим правилно и честно тези пари. Това означава да решим проблемите в администрацията, проблемите с корупцията. България има нужда от такива пари и развитието на моя бизнес е доказателство за това.

- Защо не реализирахте проекта за разширението на производството си в Индустриална зона „Загоре“?
- Действително в началото бяхме решили да строим нова сграда в Индустриална зона „Загоре“. След това обаче се отказахме. В момента реализираме разширението, което предвиждаме в близост до Индустриалната зона.

Причината да не закупим парцел в Индустрилана зона „Загоре“ са условията по договора, който ни предложиха. По време на ковид кризата това бяха силно задължаващи и ограничаващи за нас условия. По тази причина избрахме да се позиционираме в частен имот, който ще ни даде повече свобода.

- Кои са основните законодателни и други пречки пред бизнеса при реализирането на инвестиционни намерения?
- За бизнес като нашия, който предимно изнася продукцията си, е много важно да бъде защитен откъм инвестиции. Най-важното, което може да защити бизнеса е една добра, работеща съдебна система. Тя е от изключително значение всякакви инвестиции, включително и чужди да бъдат гарантирани. За съжаление, в много разговори с български и чуждестранни колеги, именно липсата на сигурност в България е най-голямото им притеснение. Съдебната ни система не работи добре.
Имаме закони, които са съобразени с европейското законодателство. Имаме обаче и съмнения в искреното и честно правораздаване.

- Кои са мерките, които предвижда „Продължаваме Промяната“ в областта на бизнеса и икономиката?
- Предвиждаме няколко краткосрочни решения, като едното от тях е да се фиксира минималната работна заплата към средната за страната и още през 2023 година нейният размер да е 860 лева. Другото е пряката финансова подкрепа за гражданите и бизнеса за овладяване на ценовия шок на пазара на електроенергията и на природния газ. Инфраструктурата и обектите, които смятаме да довършим, като тунела под Шипка, са от изключителна важност за бизнеса. Най-важно е обаче предприемачеството в България да получи зелена улица, по която без корупция и намеса на корупционни схеми да работи спокойно.

- Как според Вас Стара Загора би могла да привлече повече инвеститори през следващите години?
- За да привлечем повече инвеститори, трябва да работим по популяризирането на предимствата на нашия град. А те не са малко – локация, инфраструктура, култура и много други. Отделно не трябва да забравяме, че тук проблемът е комплексен.

Ако един инвеститор, например, се интересува да релокира управленския си персонал в Стара Загора, той трябва да е сигурен, че тук има всичко необходимо за един добър жизнен стандарт - образование, здравеопазване, инфраструктура.

Инвеститорите трябва да се почувстват уверени, че в Стара Загора ще намерят един общ пакет от обстоятелства, които да ги привлекат.

- Кои са личните Ви ангажименти към хората, ако станете депутат от Старозагорски регион?
- Ние като екип поехме сериозни ангажименти относно бъдещето на комплекса „Марица изток“, както и по редица инфраструктурни проекти. Личният ми ангажимент и кауза е истинското развитие на дуалното обучение. В Стара Загора имахме традиции в предоставянето на добър човешки ресурс чрез бившите техникуми. Трябва да подсигурим този ресурс, за да подхраним инвестиционния потенциал на региона. Професионалните гимназии в регион Стара Загора трябва да бъдат повече. Необходимо е тези училища да са тясно свързани с бизнеса.

За "Продължаваме Промяната" - с номер 9 на изборите на 2 октомври 2022 г.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Коментари към новината

Още новини от Политика