Новини от област Стара Загора и България

Министър Пулев: Пари има, кандидатствайте! Планът за възстановяване е отворен

2217 17/09/2022 13:00 Икономика Бизнес
Министър Пулев: Пари има, кандидатствайте! Планът за възстановяване е отворен
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

135 одобрени проекти по ОПИК има в Стара Загора за 84 млн. лв. 130 от тях вече са приключили, съобщи министър Пулев в Стара Загора и призова бизнесът да кандидатства по Плана за възстановяване

Министърът на иновациите и растежа Александър Пулев призова на отворена приемна в Стара Загора местният бизнес да кандидатства с проекти по Плана за възстановяване и устойчивост, по който вече е отворена една от процедурите. Тя е по линия на иновациите и растежа и е свързана с технологичната модернизация. Бюджетът на мярката е 260 милиона лева и е отворена до 21 септември. По нея могат да кандидатстват микро, малки и средни предприятия от сферата на преработвателната промишленост, фирми, които се занимават с творческа дейност, научна дейност и преработка на отпадъци.

Първите възможности по националния План за възстановяване и устойчивост са насочени именно към малките, средни и микропредприятията в България, които съставят гръбнака на родната икономика, посочи министър Пулев. Той подчерта, че служебното министерство работи до края на годината ще бъдат отворени още три процедури, с които българският малък и среден бизнес ще бъде подпомогнат общо със 600 милиона лева.

"Те ще стигнат до най-уязвимите предприятия. Това означава, че Планът за възстановяване и устойчивост е отворен и работи, въпреки спекулациите, които се правят по тази тема", подчерта той.

Следващата процедура, която ще бъде отворена до няколко седмици, е в посока внедряване на IT решения, вклюбчително "Киберсигурност", като фокусът отново е върху малките и средни предприятия. Бюджетът на тази мярка е 30 милиона лева. "Това са изцяло грантови пари без изискване за самоучастие на фирмите. Надяваме се че по тази втора процедура ще стигнем до 1400 компании", коментира министър Пулев.

Очаква се особено голям интерес към третата процедура, която предстои да се открие до края на тази година. Тя касае изграждането на ВЕИ чрез внедряване на соларни панели плюс съпътстваща инфрастуркута – тоест, батерии за съхранение на енергия, и отново е насочена към малките и средни предприятия в България. Бюджетът, с който ще разполага процедурата, е 200 милиона лева.

Последната, четвърта процедура, на която се очаква да бъде даден ход до края на годината, е за 120 милиона лева, с които ще се подпомагат проекти за развойна дейност и интелектуална собственост.

Паралелно с Плана за възстановяване и устойчивост гостите от Министерство на иновациите и растежа коментираха и работата си по структурните фондове, в които е концентриран и най-големият ресурс за следващия програмен период от януари 2023 – 7 милиарда лева.

Министерството работи основно по две програми в момента. Първата е „Конкурентноспособност и иновации в предприятията“ и има бюджет от 3 милиарда лева. "Тя ще бъде управлявана от нашето министерство и вече е в Брюксел за одобрение", подчерта министър Пулев.

Втората програма е за научни изследвания, иновации и дигитална трансформация и е на стойност около 2 милиарда лева. "Надявам в рамките на този месец да успеем и нея да изпратим за одобрение в Брюксел. Това ще бъде посланието от нашия служебен кабинет - пари ще има!. За да може след това редовното правителство да влезе в една добре управлявана структура и да продължи това, което ние сме подсигурили.

По линия на структурните фондове на Европейския съюз Пулев обяви, че от следващата година Министерството на иновациите и растежа ще разполага със 7 млрд. лв. за подкрепа на микро-, малки и средни, големи, научни центрове, иновационни и високотехнологични компании.

По думите му в Стара Загора има 135 одобрени проекта за 84 млн. лв. по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ (2014-2020), като 130 от тях вече са приключили.
„Апелираме новите народни представители да приемат бързо законите по Плана за възстановяване и устойчивост, които служебното правителство ускорено подготвя, за да се гарантират плащанията по него“, добави Пулев.

Националния план за възстановяване и устойчивост дава възможност за технологична модернизация и АйТи решения чрез програма за икономическа трансформация с бюджет от 1 милиард и 349 милиона лева.  Програмата за ускоряване на икономическото възстановяване чрез наука разхполага с над 118 милиона лева.

Интересна възможност на общините дава Програмата за развитие на Индустриални зони. Предвижда се да бъде изградена минимум по една индустриална зона във всеки район за планиране в България. С тези средства ще бъде подкрепено изграждането на инфраструктурата до индустриалните зони и на инфраструктурата вътре в тях. Освен това ще се привличат инвеститори, като целта е да има минимум един голям инвеститор във всяка една от тях. "Това от своя страна ще привлича и по-малките и средни предприятия", посочи Илиева

На срещата в Областна администрация в Стара Загора присъстваха и заместник-министър Надя Христова, началника на кабинета на министъра Красимир Якимов и главния директор на Главна дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност“ Илияна Илиева, както и представители на местния бизнес и медиите.

Присъстваха и зам.-областният управител на Стара Загора Стоян Стоянов, областният управител на Хасково Минко Ангелов, областният управител на Кърджали Даниел Делчев и областният управител на Смолян Стефан Сабрутев.

Коментари към новината

Още новини от Икономика