Новини от област Стара Загора и България

24 кандидати ще се борят за едно депутатско място в област Стара Загора

24 кандидати ще се борят за едно депутатско място в област Стара Загора
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Репетираме гласуването на 2 октомври с 12 демонстрационни машини, които ще обикалят в общините по график

Гласуването в 27-ми многомандатен избирателен район в Стара Загора ще се извърши в общо 501 секции, включително тези със специално предназначение и подвижните, които ще обиколят лечебните заведения. Това съобщи на брифинг председателят на РИК – Стара Загора Кристиан Баджаков.

28 са регистрираните партии и коалиции в РИК – Стара Загора. От тях 6 са коалициите и 22 партии. В Стара Загора не се е регистрирала за изборите единствено Единната народна партия, а Съюза на свободните демократи беше заличен от ЦИК.

Общият брой на кандидатите за 11-те депутатски мандата в региона е 270, което означава, че за едно място в парламента се борят 24,5 кандидати. Стартът на предизборната кампания официално ще започне на 2 септември.

Хората с право да гласуват в Старозагорски избирателен район са 288 015.

РИК – Стара Загора ще получи 12 демонстрационни машини за гласуване, които ще бъдат на разположение на избирателите в региона поне за 15 дни преди вота. Ще бъде изготвен график кога и къде машините ще бъдат разположени по общини.

В 363 от секциите в Старозагорско ще се гласува само машинно, в останалите 138 ще се гласува само с хартия. Това е така, защото в секции, в които са регистрирани за гласуване под 300 човека, няма да има машини и ще се гласува само с хартиена бюлетина, обясни Кристиан Баджаков.

Смесено гласуване с хартиена бюлетина и с машинен вот може да се случи единствено в изборния ден, ако в някоя секция машината откаже да работи.

Този път няма подадени заявления за регистрация на партии и коалиции с електронен подпис. На последните избори заради електронно подписване на пълномощните без малко да отпадне от изборите коалицията на „Демократична България – обединение“. Тогава се наложи съдът да реши имат ли право да се регистрират с електронен подпис.

За приемането на протоколите в изборната нощ ще бъде в предоставена зала от областна администрация и общината, в която ще се влиза от западна страна. Това ще осигури на всички членове на СИК да бъдат на закрито, ако в нощта на 2-ри срещу 3-ти октомври вали дъжд.

Коментари към новината

Още новини от Политика