Новини от област Стара Загора и България

Изложба с творби на Васил Бараков откриха в Художествената галерия на Казанлък

4513 30/08/2022 07:36 Култура Изложби
Изложба с творби на Васил Бараков откриха в Художествената галерия на Казанлък
Divident.€U Divident.€U


В Художествена галерия в Казанлък откриха изложба с творби на Васил Бараков, посветена на 120 години от неговото рождение.
Почитателите на изобразителното изкуство могат да видят повече от 90 творби на големия художник, част от тях никога непоказвани. Те са предоставени от различни галерии в страната, със специалното съдействие на Националната художествена галерия и Съюза на българските художници.

Предстои отпечатването на каталог, който ще бъде готов през ноември тази година. В него ще бъде представено цялото художествено наследство на автора, съхранявано в държавните художествени музеи в страната и в някои от големите частни колекции. Каталогът се осъществява с финансовата подкрепа на Министерството на културата. След закриването на изложбата в Художествена галерия – Казанлък тя ще бъде представена в София, в специално адаптиран вид за едно от изложбените пространства на Съюза на българските художници.

Изложбата откри директорът на Художествената галерия - д-р Пламен Петров: „За специалистите той е познат като Българският Сезан и Баща на индустриалния пейзаж, но Васил Бараков е и много повече. “, отбеляза д-р Петров. Той разказа, че срещата с наследниците на големия творец е открила огромна съкровищница, която разкрива историята на българското изкуство и разбиране на творчеството му. „Като ключ към изложбата и аз, като куратор, си позволих да дам темата за меланхолията.“, отбеляза д-р Пламен Петров. „По отношение на изобразителните изкуства това е непровървяна пътека и струва ми се, че този проект полага начало.“, отбеляза д-р Петров. Към творците, близки до меланхоличното настроение той коментира: „Гениалността им е свързана с болезнено вглеждане в реалността и опитите им да го пренесат в творбите си и да го доведат до нашето знание.“

„Мисля, че сега е подходящ момент да ни създаде малко повече увереност и самочувствие, че Казанлък не само не е малък град, но и град с много голяма душа и много голямо сърце! Не случайно толкова много художници и то едни от най-именитите и най-специалните са се раждали и се раждат тук много, много творци.“, каза при откриването на изложбата кметът на Казанлък Галина Стонова.
Изложбата се реализира под патронажа на Министерството на културата и със съдействието на Българското национално радио и подкрепата на
„Територии на меланхолията“ може да бъде видяна до 20 ноември 2022 г. и е част от програмата на Празници в Долината на тракийските царе 2022.

Коментари към новината

Още новини от Култура