Новини от област Стара Загора и България

Стара Загора

Становище на МОН ще определи дали продължават конкурсите за училищни директори

Становище на МОН ще определи дали продължават конкурсите за училищни директори
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Наредбата 16 вероятно ще бъде обявена за незаконосъобразна, казва Красимир Вълчев

РУО в Стара Загора все още не е обявило дата за провеждане на писмения изпит за директори за старозагорските училища. До конкурс бяха допуснати 41 кандидати. „Чакаме официално становище на МОН, за да разберем дали ще продължи самата процедура“, съобщи за Divident.EU изпълняващият длъжността началник на РУО в Стара Загора – Милена Йолдова.

Преди повече от месец - на 5 юли, беше обнародвана наредба №16 на Министерството на образованието и науката, отнасяща се до конкурсите за директори на училища и детски градини. Въпреки започналите над 400 конкурса, наредбата предизвика критики от страна на експерти в образованието, които оцениха текстовете в нея като незаконосъобразни и способни да предизвикат голямо текучество и недостиг на квалифицирани кадри в системата.

"Заложени са множество критерии, които имат субективен характер, отнасят се до личността на кандидата като мотивация за заемане на длъжността, нагласа за работа в екип и усъвършенстване и комуникационни умения. Евентуалната незаконосъобразно формирана комисия, която ще оценява качествата на кандидатите, възможността за субективизъм при оценката, влияят пряко върху законосъобразността на конкурса и пряко засягат всеки участник в този конкурс", посочи ВАС в своето определение.

Настоящият служебен министър на образованието проф. Сашо Пенов не обжалва решението на Върховния административен съд, а вместо това започна проверки на място в няколко училища.

Ето какво написа в личната си страница във фейсбук по повод решението на министър Панов бившият министър на образованието Красимир Вълчев:

„ Решението на министър Сашо Пенов да не обжалва решение на ВАС за спиране на конкурсите за директори на училища и по този начин да отложи провеждането, след като съдът се произнесе по същество, предотвратява риска от правен хаос и управленски вакуум в системата. По мое скромно мнение на не юрист, наредбата на министър Денков дописва Закона и вероятността да бъде обявена за незаконосъобразна клони към 100 процента. Впрочем това не е толкова и само мое мнение, а на специалисти с далеч по-солидна юридическа експертиза от моята.
Ако министър Пенов беше обжалвал решението на първа инстанция, МОН би спечелило време да проведе конкурсите и да назначи новоизбрани директори, но рискуваше впоследствие при евентуално обявяване на Наредбата за незаконосъобразна да останат без легитимни директори през учебно време. Това би означавало да няма кой да представлява училищата и да подписва документи, в т. ч. плащания по фактури и заплати“.

 

Коментари към новината

Още новини от Образование