Новини от област Стара Загора и България

Преговори с "Газпром" ще се водят при необходимост следващата седмица

Преговори с Газпром ще се водят при необходимост следващата седмица
Алекс СОТИРОВА Алекс СОТИРОВА

Най-рано следващата седмица ще се водят разговори с "Газпром", ако е необходимо. Това каза служебният енергиен министър Росен Христов по време на посещението си в комплекса “Мини Марица-Изток".

“Уговорката със собственика на фирмата строител "Авакс" на интерконектора с Гърция е да представят детайлен линеен график за всички дейности, които остават да се извършат в рамките на проекта, включително и получаването на всички актове", каза Христов.

Той подчерта, че крайният срок да се пуснат търговски количества газ по газопровода с Гърция е 1 октомври.

"Ние целим газопроводът да е в състояние да пренася безопасно газ. Той трябва да има всички лицензи за експлоатация. В момента в газопровода има газ, но той е като голяма цистерна затапен от двете страни и пълен с газ под налягане, за да се провери дали няма течове. Газ през него не тече. Нас ни интересува като се пусне това да работи с търговски количества газ", обясни енергийният министър.

"В момента изчакваме да видим какво ще се случи с другите опции, да направим един окончателен анализ на необходимите количества газ, които ще ни трябват да осигурим за индустрията. Ще се направи и ценови анализ при какви нива на цената индустрията може да функционира, защото не можем да оставим газ на някакви цени, при които няма да е икономически изгодно предприятията и крайните потребители да функционират", обясни Христов.

По думите му на нас ни трябва газ, който хората могат да си позволят да купят и да работят.

"Не за пръв път има инфлация, не за първи път има икономически кризи. Това, което ние се опитваме е да намалим натиска на инфлацията. Борим се за по-добри цени на газ, борим се за по-добри цени на ток, борим се за по-добри цени на горива. Бизнесът също от своя страна трябва да сам да си помогне със съответните програми за ефективност с инвестиции в енергоспестяване", каза Христов.

Министърът допълни, че общините също трябва да са инициативни и да не разчитат само на държавата. „Зная, че в някои общини, например има инициатива и проучване за преминаване към геотермално отопление. Държавата ще помогне, но колкото повече хора правят нещо, толкова повече проблеми ще бъдат решавани“, заключи той.

Коментари към новината

Още новини от Икономика