Новини от област Стара Загора и България

60 години рудник "Трояново -север", ММИ

Инж. Стойко Башалов, управител на рудник "Трояново - север": Добрите ни резултати са гарант за устойчиво развитие на енергетиката

14641 14/08/2022 16:03 Икономика Енергетика
инж. Стойко Башалов
Инж. Стойко Башалов, управител на рудник Трояново - север:  Добрите ни резултати са гарант за устойчиво развитие на енергетиката
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

60-годишнината на рудника ще бъде отбелязана с празничен водосвет и курбан

Инж. Стойко Башалов е управител на рудник „Трояново-север“ от 7 април тази година. Целият му професионален път е свързан с „Мини Марица-изток” ЕАД. Работи в дружеството от 2001 г.
За втори път е назначен за управител на рудник „Трояново –север“ . Управлявал го е и в периода 2015 -2018 г.
Бил е ръководител участък добивна промишленост, както и директор производствено –технически въпроси в рудник „Трояново –север“.

На 15 август, празникът на Св. Богородица, рудник „Трояново–север“ отбелязва 60 години от своето основаване. Разговаряме с управителя за предизвикателствата,  успехите и трудностите пред миньорите през изминалите години.

- Инж. Башалов, как е било поставено преди 60 години началото на рудник Трояново-север?
- Рудник Трояново-север е открит през 1962 година. Тогава започва същинската част по изграждането му. Рудник Трояново-север е най-големият рудник в структурата на „Мини Марица-изток“. Той е залог за сигурност на енергийната система на България.
До днес рудникът продължава да бъде устойчив, да работи добре в името на сигурността на енергетиката в България.
За изминалите 60 години преминахме през различни катаклизми, през тежки времена, хубави и лоши моменти. Гледаме с надежда към бъдещето.

- Кои са били основните предизвикателства пред колегите ви в началото?
- Най-голямото предизвикателство е било да се създаде открит въгледобив. Той е бил нещо ново за България, хората не са били достатъчно подготвени. Започнали са работа с 2 руски багера, учили са се в движение.

Нашият рудник е изцяло българско дело. „Трояново-север“ е на площ от 240 кв. км. По големина той е колкото другите два рудника взети заедно. При нас работят 2500 души.

Рудникът се състои от 5 откривни хоризонта и един добивен хоризонт, който извозва въглищата на Рудник „Трояново–1“ до ТЕЦ 2 и AES Гълъбово. Основните направления за рудник „Трояново-север“ са AES Гълъбово и „Брикел“.

- С какво самочувствие посрещате 60-годишнината?
- През последните 2-3 години се натрупаха доста проблеми, като основният е изоставането на откривката. Убеден съм, че заедно с ръководния екип на дружеството, с всички миньори ще успеем да се справим с това предизвикателство. Имаме решение на проблемите.

Перспективите пред рудника са свързани с правилното разработване на находището, ускоряване на откривката във вътрешно насипище при разпределяне на багерните мощности по хоризонтите, оптимизиране на насипищните хоризонти.

- На какво се дължи изоставането на откривката?
- Забавянето се дължи на лоши технологични решения, изоставане, неправилни решения по хоризонтите, неправилно събиране на по-голяма багерна мощност на един хоризонт, неправилно развитие на насипищните хоризонти.
За 4 месеца събрахме добива в нормални граници, за да няма изоставане на трети пласт. До Нова година добивът на Рудник „Трояново-север“ ще бъде в позиция да гарантира енергийната независимост.

- Какво включват плановете Ви за преодоляване на посочените трудности?
- За първи хоризонт вкарахме допълнителна багерна мощност, защото там осезаемо хоризонтът е изостанал с 3 години. Още преди 3 месеца вкарахме багер 1200 за преснемане на първи хоризонт и построихме още 2 допълнителни ленти за сваляне на RS 470 в крайна точка във вътрешно насипище. С така направените промени оптимизирахме откривката и вдигнахме производителността на първи хоризонт, който беше много изостанал.

Във втори откривен хоризонт също направихме промяна, като вкарахме допълнителен
багер в южната част, където е изоставането на рудника по откривка и удължихме насипищните транспортьори. Там изоставането беше заради тежка производствена авария. С влизането на втори багер смятам, че през следващите 6 - 8 месеца ще наваксаме изоставането.

В трети откривен хоризонт разтоварихме хоризонта от допълнителните багерни мощности и увеличихме насипищните хоризонти.

Четвърти хоризонт беше спрян за 1 година. Тази година ще построим четвърти хоризонт във вътрешно насипище.

Най-големият проблем е пети откривен хоризонт, където изоставането е голямо в годините. Там предложението ни е оптимизиране на транспортната система и намаляване на транспортьорите от 10 км на 8 км. По този начин ще вдигнем откривката в пети хоризонт.

Рудникът се намираше в критично състояние, но съм убеден, че за Нова година той ще изглежда по друг начин и ще продължим развитието си в правилна посока.

- С какво тежко минно оборудване разполагате?
- Рудникът разполага с 4 багера от типа RS 2000, както и най-новият багер KWK-2000, който работи на трети откривен хоризонт.

Във вътрешно насипище разполагаме с 2 нови багера - KWK-400 и К 400. Имаме и 4 багера от типа RS 1200, два от корито са в участък добив. Другите два са на първи и втори хоризонт. Имаме и 5 абзетцери. Разполагаме със сериозно, съвременно оборудване.

- Кои са най–успешните години в историята на рудника?
- Най-силна беше 2011 година. Тогава рекордът по добив на въглища стигна 10 млн. 343 хил. тона. По отношение на откривката, може би най-силна беше 1989 г., когато бяха изкопани и транспортирани 51 млн. 88 хил. куб.м.

От създаването на рудника до наши дни са изкопани 424 млн. 593 хил. 164 тона въглища.
Изкопаната откривка за тези 60 години е 1 млрд. 841 млн. 194 хил. куб. м.

- Какви са резултатите на рудника за миналата година?
- Резултатите за 2021 г. са най-слабите в историята на Рудник Трояново-север. Те са 7 млн. 683 хил. тона въглища и 17 млн. 776 хил. 710 куб. м. откривка.
Те се дължат на лошо управление на рудника и лоши минни технологични решения.
За първото полугодие на 2022 г. са добити 5 млн. 29 хил. 594 тона и 11 млн. куб.м откривка. Както виждате, само за половин година стигаме резултатите от цялата изминала 2021 г.

Смятам, че през следващата 1 година рудникът ще изглежда различно и ще можем да гарантираме въглищата към централите. Ние сме гарант за устойчивото развитие на енергетиката.

- Страхуват ли се миньорите за работните си места във връзка с предстоящите трансформации по зелената сделка?
- Имаше известни притеснения във връзка със зелената сделка, може би и на това се дължи донякъде изоставането на откривката на въглищата. Много хора се страхуваха за работните си места. Днес обаче ясно се видя от всички, че без въглищната енергетика България не може да съществува.

- Как ще отбележите празника на 15 август?
- Ще отбележим 60-годишнината на рудника с водосвет, с празничен курбан. Ще принесем в жертва 7 овце. Чакаме на посещение на министъра на енергетиката, изпълнителните директори на ТЕЦ „Марица изток 2“, на AES Гълъбово, на Брикел. Миньорите ще се включат и в спортен празник.

- Какво ще пожелаете на колегите си по случай 60 години от основаването на рудник „Трояново –север“?
- Пожелавам на всички най-вече да са здрави и заедно да работим упорито за просперитета на Рудник „Трояново-север“ и на „Мини Марица-изток“.

Коментари към новината

Още новини от Икономика