Новини от област Стара Загора и България

В Казанлък

Посрещаме чудотворна икона на Богородица от Зографския манастир

2497 13/08/2022 17:32 Духовност Вяра
Посрещаме чудотворна икона на Богородица от Зографския манастир
Divident.€U Divident.€U

С двудневна програма Старозагорската света митрополия ще отбележи големия християнски празник Успение на Пресвета Богородица.

На 14 август, в 17:00 часа, Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан ще бъде посрещнат в едноименния храм в град Казанлък. Свещенослужители и миряни ще се отправят към паркинга пред църквата, откъдето ще тръгне литийно шествие.

В 17:15 часа, там ще бъдат посрещнати иконата на Пресвета Богородица "Акатистна - Предвъзвестителка“ (Зографска) и мощите на „Св. Николай“ и Св. Кръст Господен, след което ще се отслужи всенощно бдение с чина на Опелото на Пресвета Богородица.

На 15 август, в 09:00 часа, в храм „Успение Богородично“ е празничната полунощница, последвана от Божествена св. Литургия, възглавена от архиерея. По време на службата той ще извърши дяконско ръкоположение на иподякон Ангел Димитров. Във всички събития се включва и Архиерейският хор с диригент Мария Денкова. Приканват се миряните да вземат молитвено участие.

Интересно сказание разказва Легендата за Чудотворната икона на Пресвета Богородица Акатистна, което можете да прочете като кликнете върху маркираните думи.

Текст: Благовест Илиев

Коментари към новината

Още новини от Духовност