Новини от област Стара Загора и България

Живко Тодоров: Планът за възстановяване съкращава 12 000 души в Старозагорско без идея какво ще работят

8861 13/08/2022 15:12 Политика Опозиция
Живко Тодоров: Планът за възстановяване съкращава 12 000 души в Старозагорско без идея какво ще работят
Divident.€U Divident.€U

Публикуваният за обществено обсъждане на 2 август териториален план за справедлив преход е просто един хвърчащ документ, създаден сякаш в час по трудово обучение. Това коментира в Хасково по време на посещението на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, кметът на община Стара Загора Живко Тодоров.

В този план ясно се казва, че до 2026 година 12 000 работни места от Старозагорски регион трябва да бъдат прехвърлени към други сектори. Преведено на обикновен език, 12 000 работещи в „Мариците“ ще трябва да бъдат освободени. Същевременно в същия този план няма написана никаква друга конкретика, не се дава никаква алтернатива на тези хора, допълни Живко Тодоров. В плана няма никакви финансови параметри, разчети по години, какво ще се прави през тези години, какви дейности ще се развиват, за да имат освободените от работа алтернатива.

„Това е пълен абсурд!“, подчерта старозагорският градоначалник и заяви, че като община, като регион и дори като партия, подобен подход ще срещне твърд отпор.

Живко Тодоров акцентира върху факта, че общественото обсъждане на плана за справедлив преход се прави точно по време на отпускарсия период от 2 до 23 август. „След това този план трябва да бъде изпратен в Европейската комисия и да стане документът, върху който ще се проведе цялостната реформа в комплекса „Марица Изток“.

В същото време цената на тока и газа е двойна и съответно сметката за ток на общината е скочила от 1,5 млн.лв на 3 млн. лв., а сметката за газ от 1,5 млн. лв. на 2 млн. лв. и то без в цифрата да е включен разхода на училищата и детските градини.

Коментари към новината

Още новини от Политика