Новини от област Стара Загора и България

Електронна билетна система стартира в градския транспорт на Казанлък

1992 10/08/2022 17:58 Общество България
Електронна билетна система стартира в градския транспорт на Казанлък
Алекс СОТИРОВА Алекс СОТИРОВА

Казанлъчани могат да закупят билет за градския транспорт през безплатно мобилно приложение, интернет портал или автомат

В Казанлък влиза в сила нова електронна билетна система за градския транспорт. Тя беше представена на пресконференция днес в присъствието на зам.-кмета Даниела Коева, ръководителя на проекта „Интегриран градски транспорт Казанлък, етап 2“ – инж. Кънчо Христов, Радослав Митев от фирмата –изпълнител „Смарт Сити Системс“, директорът на общинското предприятие „Балканинвест“ Петко Карагитлиев.
Новата билетна система има значение за оптимизация на дейността на общинското предприятие. В същото време тя дава възможност на казанлъчани и гостите на града за достъп до съвременни технологии при пътуване, каза зам.-кметът Даниела Коева.

Гражданите могат да закупят билета си за пътуване в градския транспорт чрез:
- безплатно мобилно приложение Градски транспорт Казанлък“
- уеб порталът biletndsistema.kazanlak.bg
- стационарна машина за продажба на билети и презареждане на карти
- билетни каси за продажба
- на място в автобуса

Стационарните машини позволяват лесно и удобно закупуване на билет за еднократно пътуване и презареждане на абонаменти без преференции. Всички машини връщат ресто. Те са поставени на 4 места в града: Спирката в центъра до Лъвова чешма, спирка Универмага, спирка при ОУ Чудомир и спирка Абаята.

Чрез касите за продажба на ул. Славянска 10, и на бул. „Княз Ал. Батемберг“ 3, гражданите могат да закупят и презаредят всички видове абонаменти.
Валидатор има във всяко превозно средство. Той предоставя информация дали гражданите са закупили карта или билет, дали са таксували.

Периодът на адаптация към системата в Казанлък е 1 месец, след който при установяване на граждани, пътуващи без закупен или валидиран билет, ще бъде налагана глоба от 30 лв.
Билетната система е част от втория етап на проекта „Интегриран градски транспорт“ в Казанлък. Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на ОП „Региони в растеж“, като общата стойност е 1 млн. 606 хил.лв. Модерната билетна система струва на общината 883 504 лв.

Коментари към новината

Още новини от Общество