Новини от област Стара Загора и България

Румяна Друмева оглави нов борд на директорите в "НИТИ" ЕАД Казанлък

3546 04/08/2022 09:01 Икономика Бизнес
Румяна Друмева оглави нов борд на директорите в НИТИ ЕАД Казанлък
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Смяната на борда в предприятието е станала в последните дни от мандата на Корнелия Нинова като министър на икономиката в кабинета Петков

В последните си дни на управлението си, старото ръководство на Министерство на икономиката е сменило борда на казанлъшкото предприятие "НИТИ" ЕАД, показва справка в Търговския регистър. За изпълнителен директор е назначена Румяна Друмева, председател на групата общински съветници на БСП Казанлък и бивш зам.-областен управител на Стара Загора.

До март, тази година Румяна Друмева е била председател на БСП Казанлък. Член е на фондация "Васил Самарски", учредена в края на 2021 г.

На въпрос защо е пристъпила към смяна на ръководството в последния ден на управлението си, тази сутрин в bTV Нинова обясни: „Смених ръководството на НИТИ заради резултатите на предприятието и качеството на новите хора – професионализъм и морал. Директорът е дама с висше образование, икономист, с опит“. Нинова посочи, че "НИТИ" не прави оръжеен бизнес. Съхранява документацията от минали години по тази тема, но не търгува с оръжие.

Старият борд на "НИТИ" ЕАД Казанлък е бил освободен на 28 юли с решение от заседание на директорския съвет на "Държавната консолидационна компания". Решението гласи незабавно да бъдат освободени членовете на Съвета на директорите - Делян Начев, Стефан Колев и Кристина Цветкова, чийто мандати бяха до 2025 година. Освободените членове на Съвета на директорите не се освобождават от отговорност, се подчертава в протокола от заседанието.

ДКК е избрала нови членове на борда на директорите на "НИТИ" ЕАД:
- Румяна Друмева и Константин Радонов като представители на държавата;
- Борислав Ангелов като независим член.

Мандатът на новоназначените Друмева, Радонов и Ангелов се определя до провеждане на конкурс за избор на членове на Съвета на директорите.
Новоизбраният Съвет на директорите на "НИТИ" провежда заседание още на следващия ден, на което избира Борислав Ангелов за председател на директорския съвет, Константин Радонов за негов зам.-председател, а Румяна Друмева е определена за Изпълнителен директор на "НИТИ".

"НИТИ" ЕАД е създаден като институт за разработка на военни изделия през 1962 година, а в момента е водещ иновационен и технологичен център, в който се разработват и произвеждат изделия с военно предназначение.

За 2021 г. НИТИ отчита двоен ръст на продажбите на специална продукция, като приходите му възлизат на близо 4,4 млн. лева. Това става ясно от финансовия отчет на дружеството. То има и високи разходи, затова и отчита минимална печалба от 65 хил. лв. За сравнение, година по-рано предприятието е било на загуба от 11 хил. лева.

Коментари към новината

Още новини от Икономика