Новини от област Стара Загора и България

Ръст

Казанлъшкото предприятие "М+C Хидравлик" увеличи заплатите с 23%

4605 27/07/2022 11:13 Икономика Бизнес
Казанлъшкото предприятие М+C Хидравлик увеличи заплатите с 23%
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

За първото шестмесечие на годината машиностроителното предприятие е увеличило продажбите си с 30%

С 23% са увеличени заплатите на работниците и служителите на казанлъшкото машиностроително предприятие „М+С Хидравлик“ от началото на годината. Последното увеличение е от началото на юни - с 15%, съобщи за Divident.EU прокуристът на компанията Владимир Спасов.
Възможност за това дават добрите финансови резултати на дружеството. За първото шестмесечие на годината то е увеличило продажбите си с 30%.

Миналата година беше рекордна по финансови резултати за М+С Хидравлик. През 2021 г. предприятието увеличи обема на продажбите си с 48% спрямо предходната 2020 г.
С 10% са се увеличили и наетите работници и служители. В момента в дружеството работят 1300 души, докато преди две години те са били 1180.

Успех заради диверсификация в кризата Казанлъшкото предприятие значително е увеличило пазарите си независимо от ковид кризата и проблемите, предизвикани от войната с Украйна. „ Още през 2020 г успяхме да спечелим доста нови проекти, които дават резултат през настоящата година. Те са в сектора на селското стопанство, пътни строителни машини. При нас има доста сериозна диверсификация на риска във връзка с това, че областите на приложението на изделията ни са много разнообразни. Дори някой от секторите да не е в цветущо състояние, при другите има възможност за реализация“, казва Спасов. Той допълва, че пазарният дял на компанията се увеличава във връзка с много по-доброто и позициониране на пазара.

През март, миналата година „М+С Хидравлик пусна нов производствен корпус. Той беше изграден в съседство на съществуващите мощности. Пренаредени са производствените процеси и в резултат е увеличена производителността. Инвестициите през изминалата 2021 г. са в размер на 20 млн. лева.

Собствен фотоволтаичен парк През 2020 г. компанията пусна собствен фотоволтаичен парк, разположен на покривната конструкция. Сега приключва втори проект за разширяване на фотоволтаиците. Такива са поставени на фирмения паркинг на площ от 5 дка. Това ще осигури около 2 мегавата допълнителна мощност. Фотоволтаичният парк осигурява около 35% от общия разход на електроенергия в компанията.
Само преди година тя е плащала 6 пъти по-малко за електроенергия.

„Не е лесно да се справяме с цената на енергоносителите – електричество, газ. Тези компоненти нараснаха много сериозно през последната година. Предприятието ни използва газ , както в някои от производствените си процеси, така и за отопление. Евентуалното намаление на доставките на газ би не се отразило негативно най-вече на процесите при нашите доставчици“, казва Спасов.

През тази година „М+С Хидравлик“ ще инвестира в разширяване на машинния парк. Компанията закупи и парцел, на чиято територия ще изгради нова производствена мощност. Идеята на ръководството е да направи нов тип организация за най-масовите изделия, които се произвеждат в машиностроителното предприятие.
“М+С Хидравлик” е лидер в производството на хидравлични изделия, с над 98% дял на продукцията за износ.

Основните акционери в „М+С Хидравлик“ са „Стара планина холд“ АД с 31%, „Индустриален капитал холдинг“ АД с 22% и „М+С 97“ АД с 24%.
Акциите на „М+С Хидравлик“ поскъпват с 19% в последните 12 месеца до 8,95 лв. за брой и 353 млн. лв. пазарна капитализация. Разпределен е и брутен дивидент от 0,35 лв. на акция, с които поскъпването става още по-голямо.

 

 

Коментари към новината

Още новини от Икономика