Новини от област Стара Загора и България

Живко Тодоров: Трябва да изтърпим ремонта на ВиК мрежата за доброто на Стара Загора

Живко Тодоров: Трябва да изтърпим ремонта на ВиК мрежата за доброто на Стара Загора
Автор: Стоян СТРАТИЕВ Автор: Стоян СТРАТИЕВ

До края на август или началото на септември трябва да приключи подмяната на основните водопроводи в широкия център на града

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров днес проведе работна среща с участието на управителя на ВиК Стара Загора инж. Росен Найденов, главния инженер на дружеството инж. Пеньо Пейков, директора на Регионалния исторически музей Петър Калчев и представители на фирмите, изпълнители на проекта за подмяна на основните водопроводи в централната градска част.

„Искам да призова гражданите на Стара Загора за повече търпимост към неудобствата, които създават разкопаните улици и тротоари, защото този проект е жизнено важен за града“, подчерта Живко Тодоров. Той поясни, че целта е смяната на основните водопроводи в така наречения широк център на Стара Загора да приключат до края на август или началото на септември, когато града е по-празен откъм хора и автомобили.

След това ремонтът ще премине във фаза, при която ще се разкопават по-малки улици и движението в Стара Загора няма да бъде толкова затруднено, поясни той.

„Работим по начин, който да подобри чувствително ВиК структурата на Стара Загора в срок и качествено, като минимизираме негативите към обществото, приключвайки проекта до есента на 2023 година“, каза инж. Росен Найденов.

Проектът е договорен така, че там, където една улица е разкопана в повече от 50% от широчината й, тя ще бъде асфалтирана изцяло, подчерта главният инженер на ВиК дружеството инж. Пеньо Пейков. Там, където разкопаването е под 50%, община Стара Загора ще дофинансира възстановяването така, че улицата отново да бъде изцяло преасфалтирана, допълни Живко Тодоров. В бюджета на ВиК също са предвидени средства за цялостно асфалтиране на разкопани обекти там, където няма предвидени пари по описаните пера.

„По този начин асфалтовата настилка на улиците, по които е имало разкопаване, след ремонта няма да бъде компрометирана“, увери Живко Тодоров. Той настоя строителите да възстановяват качествено настилките и когато копаят за аварии, а след това преасфалтират частично. „Много често на такива места се получават пропадания, които създават предпоставки за ПТП и чупят колите на гражданите“, посочи Тодоров. В отговор инж. Пейков обеща да бъде повишен контрола на работниците, "тъй като те са снабдени с цялата необходима техника, но не винаги уплътняват земната маса, както трябва".

Стойността на целия проект е за около 87 милиона лева, като заедно с т.нар. меки мерки – наздор, разходи за археологическите проучвания на музей и други, разходите достигат 100 милиона лева. Дейностите, които са предвидени специално за Стара Загора, са за около 40 милиона лева. Те обхващат широкия център на Стара Загора - на изток - до мол „Галерия“ и Ремиза, на запад до ул. „Димчо Стаев“, на север до ул. „Августа Траяна“ и на юг до ул. „Братя Жекови“.

„Основната част от загубите на вода, които търпим, са точно в този периметър. Проектът е жизненоважен за града, защото той ще намали загубите на вода и ще ограничи броя на авариите, заапади които  сега периодично улиците се разкопават“, посочи Живко Тодоров.

Инж. Пейков подчерта, че от ВиК дружеството са стартирали проекта от най-трудните места, където никога досега не е било разкопавано –по ул. „ Августа Траяна“, ул. „Боруйград“, край парк „Зеления клин“ и на други честа.

Директорът на РИМ – Петър Калчев увери участниците в работната среща, че като археолози, проучващи находките, които се разкриват, правят всичко възможно процедурите да текат бързо. „Но в Закона за културното наследство има минимални срокове, процедури, които няма как да бъдат прескочени. Трябва да се има предвид, че точно в тази централна част на града, където има най-много археологически находки, тръбите не са сменяни от 70 години. Полагаме всички усилия, специалистите на музея работят по 12 часа в денонощието, включително в събота и в неделя, като се опитваме да направим този процес по-бърз и ефективен“, посочи Петър Калчев.

Главният инженер на ВиК обясни и защо на повечето места тръбите са положени, но не започва тяхното заравяне и асфалтиране. „Защото ремонтираната зона трябва да бъде изпитана хидравлично дали работи без проблеми, а това не може да стане на отделни участъци. Проби се правят на цялата конструкция. Едва след изпитанията тръбите се заравят и следва асфалтиране. Иначе при проблем после пак трябва да копаем“.

Кметът Живко Тодоров поиска по време на работа фирмите да посипват фрезован асфалт, за да ограничат запрашаването на града, също така да осигурят възможно най-добра възможност за преминаване на гражданите през ремонтираните зони.

„Не малко граждани ругаят местната власт и ВиК дружеството заради неудобствата по време на ремонта. Но това е стратегически проект, който ще даде възможност на Стара Загора да реши своите водоснабдителни проблеми поне през следващите 50 и повече години“, подчерта кметът Живко Тодоров и още веднъж призова към повече търпимост.

Той обеща да прави подобни срещи с изпълнителите на проекта периодично, за да запознава обществеността на Стара Загора с хода на ремонта, проблемите, които възникват и техните решения.

Коментари към новината

Още новини от Строителство