Новини от област Стара Загора и България

ГЕРБ-СДС получи и върна веднага мандата за съставяне на правителство

4763 14/07/2022 11:24 Политика Власт
ГЕРБ-СДС получи и върна веднага мандата за съставяне на правителство
Divident.€U Divident.€U

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова и кандидатът за премиер на коалицията Даниел Митов получиха втория проучвателен мандат за съставяне на правителство от президента Румен Радев. Папката остана в ръцете на Митов за по-малко от минута и той върна мандата така, както от ГЕРБ предварително бяха обявили, че ще постъпят.

Президентът Румен Радев посочи, че уважава решението на ГЕРБ. „Вие неведнъж декларирахте това ваше решение, но пък в парламентарната република именно парламентарно представените партии носят отговорност за излъчване на управленско мнозинство“, каза президентът и припомни, че "независимо дали са в управлението или в опозиция, всички парламентарно представени партии имат своята отговорност за намиране на изход от задълбочаващите се кризи – инфлация, здравна, социална криза".

Утре президентът Румен Радев ще обяви началото на консултации с парламентарно представените партии за излизане от политическата криза.

„За да чуем как виждат изход от създалата се криза, какви възможности виждат за коалиционни разговори за търсене на мнозинство в рамките на този парламент, около какви приоритети и програми могат да търсят обединение, за да реша на кого да връча мандат“, обясни той и добави, че въпросът за властта не отменя отговорността пред гражданите.

Коментари към новината

Още новини от Политика