Новини от област Стара Загора и България

Иновации

"Агроконсулт Инженеринг" изгражда първата роботизирана фабрика за яйца у нас

19554 04/07/2022 15:10 Агро Животновъдство
от ляво на дясно: Илиев, Желязков и Георгиев
Агроконсулт Инженеринг изгражда първата роботизирана фабрика за яйца у нас
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Роботи ще обслужват скоро животновъдните ферми в България

Птицевъдството и свиневъдството в България са на европейско ниво, а автоматизираните ферми у нас отговарят на най-високите европейски изисквания, казват специалистите от старозагорската фирма „Агроконсулт Инженеринг“.

Компанията е на пазара от 1996 г., като за изминалия период от време успява да заеме лидерска позиция в бранша. Изготвя цялостни технологични проекти за оборудване на птицеферми и свинеферми, изпълнява проектите до ключ и гарантира сервизното им обслужване. Няма голям производител на птиче и свинско месо в България, който да не е ползвал услугите им.

„Даже изпреварваме европейските фермери що се отнася до степен на автоматизация, мащабност на проектите и интегриране на производствата“, отбелязва Мартин Желязков, управител на фирмата.

Бъдещето в животновъдството е на роботите, които съвсем скоро ще навлязат във фермите, допълва Желязков. А това означава, например - робот обикаля фермата, следи климата, дезинфекцията и всички останали процеси.

Именно старозагорската фирма „Агроконсулт Инженеринг“ ще изгради тази година първия в страната напълно автоматизиран склад за яйца. Това ще бъде най-голямата фабрика на Балканския полуостров за яйчни продукти, с много висока степен на автоматизация.

Организация на работа Днес във фирма „Агроконсулт Инженеринг“ работят 20 души. Компанията има монтажна група от 9 души, а в офиса на разположение са 11 специалисти. За иновативните решения, проектиране и оборудване на птицефермите отговаря Георги Георгиев, а за оборудването на свинефермите – Милен Илиев.

„Продаваме най-качествено оборудване. С годините сме се убедили, че качеството се отплаща и клиентите са доволни. Навсякъде се стремим да работим с лидерите в съответната област“, обяснява Георгиев. За изминалите години тук са направени проектите и са оборудвани стотици птицеферми и свинеферми в България. Работили са и в чужбина – най-вече в Румъния и Гърция. Изграждали са и ферми за бройлери в Румъния. Зареждат почти цяла Гърция с генетичен материал - разплодни яйца.

В областта на бройлерното птицевъдство сред големите клиенти на фирмата е „Градус“, както и другият голям производител, който работи в Северна България – „Амета“. Тези 2 фирми покриват над 90% от бройлерното производство в България, казва Георгиев.

През годините след комунизма птицевъдството преживява срив, но след това с помощта на европейските програми започва постепенно да се възстановява.
По времето на комунистическия режим у нас е имало 13-14 млн. носачки, които са снасяли яйца за консумация. България е изнасяла яйца основно за Северна Африка и Близкия Изток, както и за страните от СИВ. Сега носачките в България са 5,5 милиона.
В момента България задоволява едва 30-40% от нуждите си от свинско месо, като само преди няколко години този процент е бил още по-нисък.

За да задоволим нуждите от свинско в страната, ще трябва да удвоим капацитета си, казват специалистите на „Агроконсулт Инженеринг“. Що се отнася до бройлерите и до пилешкото месо, там България задоволява потребностите си и може да изнася, допълват от старозагорската фирма.

Проблемът с европейските средства е, че от момента на подаване на документите до одобрението и подписването с ДФЗ не се знае колко време ще мине. Понякога това може да са 2-3 години. Старозагорската фирма помага на своите клиенти и в оформянето, в подготовката на европейски проекти.

Трудности в кризата В свиневъдството в България са направени доста инвестиции през последните 4-5 години. Средно фирма „Агроконсулт Инженеринг“ реализира по три големи проекта годишно в бранша.

Преди Африканската чума през 2019 г. има тенденция за увеличаване броя на свинете. По време на африканската чума популацията отбеляза спад от цели 20%.
Големи ферми бяха затворени и сега възстановяваме до нивото от преди 2019 г., казва д-р Милен Илиев. Той отбелязва, че последно са реализирали много модерни проекти за свинеферми от „Агроконсулт Инженеринг“, включително и с електронно хранене при животните.

Периодът е много труден за птицевъдството и свиневъдството. Някои фермери са пред фалит. Загубите на фирмите са големи заради поскъпването на ел.енергията, повишаването на цената на зърното, на фуражите.

„Не бяхме много засегнати от кризата до момента. Войната обаче покачи цената на фуража, на материалите. Тези трудности водят и до забавяне на инвестициите в животновъдството. Ако преди фермерите даваха по 550 лева/ тон фураж, сега цената му е почти 1000 лева“, казва Мартин Желязков.

В момента производителите продават на загуба пилешкото и свинско месо. Затова и очакванията са, че месото ще увеличи цената си поне с 50% до края на годината.

Планове за развитие Що се отнася до бъдещите планове за инвестиции във фирмата, със сигурност те ще бъдат предимно в хора, казва управителят на „Агроконсулт Инженеринг“. Няма как тази инвестиция да не е на първо място, тъй като старозагорската фирма въвежда в България новостите в бранша.

Основният инженеринг в селското стопанство идва от Нидерландия. Там е силно развито аграрното инженерство. Те са третия по големина износител, казва Желязков.
Всяка година „Агроконсулт Инженеринг“ отбелязва ръст на приходите средно от 12-15%. Последствията от военните действия в Украйна обаче се усещат и тук.
Те водят до забавяне в доставките на необходимите материали, а от там и на целия проект.
През последните 6 месеца поскъпването на проектите за изграждане на нови птицеферми и свинеферми е с около 42-45%.

Коментари към новината

Още новини от Агро