Новини от област Стара Загора и България

От събота получаваме обещаната отстъпка от 25 ст. при зареждане на гориво

2527 04/07/2022 08:34 Общество България
От събота получаваме обещаната отстъпка от 25 ст. при зареждане на гориво
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

От 0 часа в събота, 9 юли се очаква да влезе в сила решението за получаване на 25 стотинки отстъпка за литър гориво в България. Решението ще влезе в сила три дни след обнародването му в ДВ, а утре излиза вестника от печат, съобщи в сутрешния блок на Нова ТВ председателят на Българската петролна и газова асоциация Живодар Терзиев.

Той обясни, че е възможно в първия ден да има сътресения при сработване на системата в някои отдалечени места на страната, но като цяло браншът е готов.
Бензиностанциите в страната ще участват по избор в целия процес по отпускането на т.нар. държавна помощ, но всички членове на Българската петролна и газова асоциация са изразили готовност да се включат, обясни Терзиев. Това означава, че по-големите търговски оператори ще отпускат обещаната отстъпка от 25 ст.

Когато потребителят в съботния ден влезе в бензиностанциите, се препоръчва първо да се информира дали съответния търговски обект предоставя отстъпка или не.
За да я получи, шофьорът трябва да покаже талона на колата си, за да се провери дали превозното средство е сред допустимите за получаване на държавна помощ.

Допустимите категории са мотори и мотопеди – категория L и автомобили категория M 1- това са леки автомобили, които са с регистрация до 8 места.

Има подкатегория M1G, което означава високопроходим автомобил до 8 места. За тях допълнително ще се получи потвърждение от държавата за отпускане на държавна помощ, посочи Терзиев. Няма да важи отстъпката за автомобили N1 група или това са автомобили за пренос на товари, както и за служебни автомобили.
При получаването на фактурата накрая се записва и номера на автомобила.

 

Коментари към новината

Още новини от Общество