Новини от област Стара Загора и България

Асен Василев е предложен за премиер на новия кабинет на "Продължаваме Промяната"

4233 01/07/2022 11:34 Политика Власт
Асен Василев е предложен за премиер на новия кабинет на Продължаваме Промяната
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Финансовият министър в оставка Асен Василев ще бъде предложен от „Продължаваме Промяната“ за министър-председател, който да състави правителство с нов мандат в рамките на този парламент.

Това обяви в извънредно изявление премиерът в оставка Кирил Петков. Той заяви, че България днес се намира в исторически вододел.

„Имаме възможността да продължим промяната, за законова държава, за България, която просперира и в която обществените средства се харчат за обществени нужди. Или да се върнем назад към кукловодите и задкулисието“, посочи Кирил Петков. „Няма да допуснем България да тръгне в грешната посока, няма да допуснем шепа хора да ограбват обществените средства, прокурорите да бездействат, чужди дипломати да дават ултиматум до 12 часа на обяд. Няма да допуснем всички тези неща, защото не ни е страх“, каза още Петков.

Той призна, че партията му има различия с БСП по международните въпроси и с част от депутатите на ИТН. „Но нищо не може да бъде по-важно от просперитета на България. Всички трябва да застанем рамо до рамо, освен тези, които си пълнят чекмеджетата с кюлчета и пачки и са толкова корумпирани, че са ги сложили в списъка Магнитски“, заяви Кирил Петков.

Според него всички останали депутати в парламента трябва да се обядинят в една обща коалиция, която в следващите 6 месеца да свърши точно определени задачи. Сред тях са реформата в КПКОНПИ и избирането на Бойко Рашков за председател на комисията, реформата в прокуратурата, избора на работещо ръководство на БНБ и на всички останали институции, които да работят за гражданите.

Петков посочи още, че трябва да бъдат приети промени в Закона за обществените поръчки така, че обществените средства да се харчат прозрачно, да бъде довършен стратегическия план за българското земеделие и при земеделците да достигнат 16 млрд. евро, да се направи енергийната дивесификация и осъществи Плана за възстановяване и развитие, реформата в горите, която да спре дървесната мафия и други.

„Предложих следващия министър-председател на България да се казва Асен Василев. С него започнахме борбата рамо до рамо и му имам пълно доверие. Време е да запретнем ръкави и да свършим работата докрай“, завърши Кирил Петков.

Коментари към новината

Още новини от Политика