Новини от област Стара Загора и България

Живко Тодоров оттегли точката за ОВОС на инсталация за отпадъци край Ракитница

Живко Тодоров оттегли точката за ОВОС на инсталация  за отпадъци край Ракитница
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров оттегля от дневния ред на Общинския съвет на 30 юни точката за даване на съгласие за стартиране на процедура за ОВОС във връзка с постъпило инвестиционно намерение за изграждане на инсталация за третиране и оползотворяване на битови отпадъци край Ракитница.
Това съобщи той на пресконференция тази вечер в присъствието на председателя на Общински съвет – Стара Загора Мария Динева.

„Притесненията на гражданите са по отношение на самата технология. Нашето желание е същото като на гражданите – ние искаме да сме сигурни, че проблем за екологията, за здравето на хората няма. За да няма спекулации по темата, това предложение няма да се разглежда на сесията в четвъртък“, мотивира решението си кметът.

Той допълни, че общината ще търси трайно решение на проблема с отпадъците на Стара Загора. Към момента клетката на Регионалното съоръжение за управление на отпадъците е запълнена на 75%. През следващите няколко години ще се запълни на 100% и общинска управа ще трябва да мисли дали да инвестира собствени средства в нова клетка и съответно да натовари гражданите с по-високи такси за в бъдеще.

Тодоров допълни, че предложението в Общинския съвет по никакъв начин не ангажира общината или не стартира изграждането на инсталация за оползотворяване на отпадъците.
„Предложено, което направих е във връзка с решението на Регионалното сдружение за управление на отпадъците, с което се дава съгласие кметът да стартира процедура за ОВОС. Другото е самите терени, върху които се предлага да бъде изградена инсталацията да бъдат изключени от обхвата на комплексното разрешително“, обясни кметът.

Той допълни, че нито той, нито председателя на Общинския съвет могат да кажат дали технологията, която предлага инвеститора е читава, дали е достатъчно съобразена с екологичните стандарти и съответно дали реално може да върши работа на общината съгласно поставената цел.

„От тук нататък на първо място ще изпратим писмо до МОСВ, с което да ги уведомим, че такова предложение за изграждане на инсталация за отпадъци е входирано в общината. Ще потърсим среща и становище доколко тази технология гарантира безопасността, здравето и екологията. Експертите в общината казват, че такава оценка може да бъде направена едва когато се стартира ОВОС, така че ако това ни посъветват и от МОСВ, ние ще направим това. Искаме прозрачен диалог с хората и институциите“, каза Живко Тодоров.

 

 

Коментари към новината

Още новини от Общество