Новини от област Стара Загора и България

Ръст

250 нови работни места разкри "Видеотон" в Стара Загора

6701 28/06/2022 13:46 Икономика Бизнес
250 нови работни места разкри  Видеотон в  Стара Загора
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Увеличават се поръчките, но те постъпват неритмично, казват от ръководството на дружеството

250 нови работни места е разкрил бившият електронен гигант ДЗУ от началото на година. Новите работни места са свързани с разширяване на всички производства, каза за Divident.EU изпълнителният директор на „Видеотон България“ инж. Сашо Съйков.
Сега в дружеството в Стара Загора работят общо 1450 души. Има голямо текучество на хора, липсва работна ръка на пазара на труда, допълва инж. Съйков.

Разширихме две от общо четири направления, които имаме. Това са „ВЕАС България“ и „Видеотон България Холдинг“, допълни той. Тези направленията са свързани с монтаж на електроника и електромеханичен монтаж. Произведената тук продукция отива изцяло за износ.
Усетихме кризата, предизвикана от войната в Украйна, коронавируса, увеличението на цената на тока, отбелязва инж. Съйков. В старозагорското предприятие са се отразили на финансовите резултати и липсата на материали и неритмичността в поръчките - така например в началото на годината предприятието е имало много малко поръчки, а в края на миналата година те рязко се увеличават. Това е една от причините, които налага увеличение на числеността на персонала.
Днес ръководството на „Видеотон България“ се срещна и разговаря с народния представител от ПП Атанас Михнев.

„В нашия сектор 99 процента от разходите са за привличане на таланти и млади специалисти. При нас не са нужни само компютри и машини, а човешки гений. Не казвам, че имам огромен опит, но той е различен. Бил съм и от двете страни – работник и работодател и знам какво е глад за кадри и как той може да повиши заплатите в един регион. Затова обещах на хората от моя град, че ще работя за тази кауза – да върна 1000 млади семейства тук“. Това каза на срещата с изпълнителния директор на „Видеотон България“ Атанас Михнев.

Той допълни, че е ангажирал водещи HR експерти, които да работят за брандирането на Стара Загора като притегателен кадър за млади експерти в сферите електроника и ИТ.
След поредица работни срещи в приватизирания преди 22 години електронен гигант ДЗУ Атанас Михнев обяви отворените в заводите 250 нови работни места за инженери, механици, технолози, специалисти компютърни мрежи и системи, специалисти по качеството, монтажници.

Михнев е ангажирал водещи експерти, които да насочат младите хора към предприятията в Стара Загора.
Идеята да се инвестира в развитието на образованието по ИТ и електроника в Стара Загора, както и да се създаде ИТ общество в Града на липите, ми е изключително близка, сподели Михнев. След 10 години 85% от професиите ще са нови и основната част ще изискват ИТ умения, допълва депутатът от Промяната. Много искам и вече имам първите стъпки в това и в Стара Загора да мислим мащабно, позитивно, да работим здраво и да се учим от опита, но и от грешките си. Затова работя и в близък контакт с Тракийски университет. Кадри от техния факултет по техника и технология могат да стажуват и да работят в ДЗУ.

Предстоят още срещи с бизнеса, в които ще бъдат обсъждани инвестиционни стъпки и намерения за областта.
Област Стара Загора е водеща по средна работна заплата, но в Общината тя е под 900 лева. Ако повече млади хора се върнат на такива работни места като отворените в заводите на ДЗУ, ако станем привлекателно място за стартиращи ИТ компании, ако изградим инкубатор за стартъпи, след тях ще дойдат международните инвестиции. Затова ще продължа да работя в посока връщане на млади хора в родния град, казва народният представител.

 

Коментари към новината

Още новини от Икономика