Новини от област Стара Загора и България

Отличие

Галина Стоянова: Бузлуджа е многопластов представител на нашето общество

3025 27/06/2022 18:04 Общество България
Галина Стоянова: Бузлуджа е многопластов представител на нашето общество
Алекс СОТИРОВА Алекс СОТИРОВА

Координаторът на фондация „ Проект Бузлуджа“арх. Дора Иванова връчи на кмета на Казанлък Галина Стоянова отличието от кампанията на вестник „24 часа“ в сътрудничество с БНТ „Достойна българка 2021“.
То се дава на Стоянова за нейната съпричастност към каузата Бузлуджа.

Галина Стоянова прие като лично предизвикателство да се опита да вкара в дневния ред на отговорните институции въпроса за Бузлуджа и да потърси отговор, който да бъде удовлетворителен за всички.
„Дълъг е пътят от това да убедим първо властимащите, които и да са те, след това всички българи, че това не е случаен паметник, който ни е завещало едно тоталитарно време.“, посочи кметът на Казанлък. „Този дълъг път показва, че смисълът не е в идеологическата ценност на Бузлуджа, а в паметник - многопластов представител на нашето общество“, допълни Галина Стоянова. 

„Монументът Бузлуджа във всякакъв смисъл представлява развитието на обществото ни във времето. И физически, и стойностно, като изкуство, и археологически разказва какво сме ние българите – от това да сме много талантливи и да направим един грандиозен, световен архитектурен обект с изключително стойностни архитектурни мозайки до това да го съсипем и да го оставим студът и дъждът да го разяждат толкова години.“, коментира Стоянова.
Тя допълни, че наградата я прави горда в личен план. Когато получавам отличия за общината е голяма радост, защото е за всички граждани, но в качеството ми на човек, не съм получавала такава награда.“, сподели кметът на Казанлък.

 

Коментари към новината

Още новини от Общество