Новини от област Стара Загора и България

Кирил Петков: Няма голямо значение какво ще се случи на вота на недоверие

2023 22/06/2022 18:56 Политика Власт
Кирил Петков: Няма голямо значение какво ще се случи на вота на недоверие
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Няма голямо значение какво ще се случи с вота на недоверие, защото ако падне правителството, първият мандат идва при нас. В този си екип ние ще отправим официална покана към всеки депутат, който иска да бъде част от едно независимо мнозинство. По същия начин ще направим и ако вота мине. Това каза пред bTV преди гласуването на вота на недоверие премиерът Кирил Петков. Така той намекна, че очаква при евентуални избори "Продължаваме Промяната" отново да бъде първа политическа сила.

„Когато ГЕРБ ясно казва, че няма да подкрепи правителството, когато Делян Пеевски е на площада, когато "Възраждане" с договорките си с госпожа Митрофонова застава против нас и площада е пълен с млади хора, които ни подкрепят, вотът на недоверие не е от голямо значение“, коментира Петков.

Той съобщи, че има няколко депутати от „Има такъв народ“, които се чудят как да гласуват на вота. $Чуденето идва от разкъсването между лоялността към партията и огромната отговорност, която имат. Те не искат да бъдат част от протеста на Пеевски", смята премиерът.

"Надявам се, че в следващите няколко дни тези депутати ще имат възможност да осмислят историческата тежест от това решение и колко е важно да не хвърлят България в политически кризи точно по време на войната", допълни той и посочи, че според него "чудещите се са поне 7-8", допълни той.

„Новата коалиция от „Възраждане“, ГЕРБ и ДПС гласуваха да падне Никола Минчев. Би трябвало да имат избор за нов председател, но нямаха. Днес трябваше да се приеме Закона за европейските средства, чрез който по Плана за възстановяване трябва страната ни да получи първите 2.6 млрд. лева. Това трябваше да стане до края на месеца, а нямаше кворум.

Ако бюджета не се приеме до следващите няколко дни, няма как да има актуализация на пенсиите до 1 юли. Толкова важни неща се случват, а няма кворум“, коментира Кирил Петков.
Той е убеден, че депутати и от други партии, освен ИТН, осъзнават колко тежка криза може да дойде, ако това правителство падне.

Заседанието по гласуване на вота на недоверие започва в 19.10 ч.

Коментари към новината

Още новини от Политика