Новини от област Стара Загора и България

Асен Василев: Трябваше да изберете нещо друго за нескопосания вот на недоверие

1967 21/06/2022 15:19 Политика Власт
Асен Василев: Трябваше да изберете нещо друго за нескопосания вот на недоверие

Според Василев износът расте с 20% във всички стокови групи, а дългът намалява

Трябваше да изберете нещо друго за нескопосания вот на недоверие, а не икономическата политика. Така вицепремиерът и финансов министър Асен Василев оцени от трибуната на Народното събрание акта на опозицията, взимайки думата по време на дебатите преди вота на недоверие.

Василев отхвърли твърденията, изнесени от бившия финансов министър от ГЕРБ Кирил Ананиев.
Според Асен Василев износът расте значително - с 20% в абсолютно всички стокови групи. Износът расте заради развитието на икономиката ни, посочи Василев. Не е вярно, според него, че ръстът се дължи само на износа на оръжие за Украйна.

Финансовият министър заварил дълг от предишните управляващи от над 31 млрд. лв. - в момента дългът е малко над 30 млрд. Ако взимаме дълг, който е заробващ, значи вие сте заробили държавата, нападна Василев ГЕРБ.

Според него дълговата политика на държавата е добре, тъй като се е задържала в основните параметри, и то ниски. Ниските параметри на дълг и на дефицит не трябва да идват за сметка на това хората да обедняват и не трябва да идват за сметка на това държавата да не прави необходимите инвестиции, настоя Василев, обяснявайки, че "хората може би се чудят дали философията, която вие им предлагате по името на един финансов министър, който излъчи "постна пица", или по-балансираната политика, която нашето правителство води, е по-добра", запита Василев, като се позова на данните на рейтинговата агенция Фич от 18 юни.

Никой не е притеснен нито от дълга, нито от дефицита, увери финансовият министър.

Той успокои, че ЕК няма да започне процедура по свръхдефицит срещу всички 27 държави членки.

За първото тримесечие на тази година инвестициите са 883 млн. евро, а миналата година са били 244 милиона евро, отчете Василев и продължи: спрямо 2019 г. инвестициите са се качили два пъти, а през 2020 г. - малко над един път. Малко над 15 пъти са се качили инвестициите у нас прямо 2018 г.

Василев увери още, че правителството ще се справи и с инфлацията. Въпреки, че сме най-бедната страна в Европа и частта в кошницата, свързана с енергия и храни, е най-голяма, ние сме с инфлация, която е 3.5% над средноевропейската и 7% по-ниска от тази в Естония и 5% по-ниска от тази в Литва.
Политически удобно е да се говорят глупости, но ако искаме да имаме икономически дебат за това как по-добре може да се управлява кризата, управляващите са отворени на такъв дебат, изрази готовност Василев.

Финансовият министър още не е чул конкретни предложения от опозицията, чул е само популистки лозунги и икономическа философия, която, както се изрази той, е "да го духат бедните".

Коментари към новината

Още новини от Политика