Новини от област Стара Загора и България

Приеха актуализацията на Бюджет 2022 на първо четене

2524 16/06/2022 21:07 Политика Власт
Приеха актуализацията на Бюджет 2022 на първо четене
Divident.€U Divident.€U

Актуализацията на държавния бюджет мина на първо четене след почти 5-часов дебат, протест, два председателски съвета и опит набързо да прокара вота на недоверие.

Законопроектът бе приет със 133 гласа "за", 104 "против" (ГЕРБ-СДС, ДПС и "Възраждане") и 0 "въздържал се".

От "Възраждане" настояха за внос на руски газ, от ДПС възразиха срещу предложението за нов държавен дълг, от ИТН поискаха 3-годишна бюджетна прогноза и реформи. От ГЕРБ-СДС пък повториха тезите си, че няма да има ефект от антикризисните мерки, заложени в законопроекта.


По повод обвиненията за тегленето на нов дълг вицепремиерът Асен Василев заяви, че НС ще реши дали да бъде изтеглен, както и дали държавата ще може да си позволи по-високите лихви ако го изтеглим догодина.


В актуализацията е предвидено приходите да се увеличат с 1,645 млрд. лв. Също с 1,645 млрд. лв. ще се увеличат и бюджетните разходи, заради което дефицитът от 4,1% се запазва. Заложената инфлация е 11,9%. Прогнозира се забавяне на ръста на икономиката от 2.9% до 150.949 млрд. лв. В текстовете е заложено и увеличение на работещите с 1,7%.

В актуализацията основните промени са свързани с въвеждането на антикризисни мерки. Сред тях - отпадане на ДДС за хляба (за 1 година), намаляване на ставката за парно, топла вода и природен газ на 9% (за 1 година) и отстъпката от 25 стотинки за литър гориво (най-евтините бензин, дизел, метан и пропан-бутан) при зареждане до 50 литра. Друга промяна е свързана с помощта за младите семейства - увеличава се размерът на данъчното облекчение за семейства с деца от 4500 лв. на 6000 лв. годишно.

Освет това се увеличава прагът за задължителна регистрация по Закона за ДДС от 50 000 лв. на 100 000 лв.
"Основните акценти в бюджета са свързани с антикризисните мерки, които са предвидени и представени от правителството. Част от тях са насочени към това да останат повече доходи у хората и фирмите. Увеличава се данъчният кредит", заяви Асен Василев.

В случай че държавният бюджет не бъде приет на второ четене, няма да може да бъдат увеличени и пенсиите, заложени в бюджета на Държавното обществено осигуряване.

Коментари към новината

Още новини от Политика