Новини от област Стара Загора и България

Кирил Петков: Готови сме за правителство на малцинството

1624 08/06/2022 16:34 Политика Власт
Кирил Петков: Готови сме за правителство на малцинството
Алекс СОТИРОВА Алекс СОТИРОВА

Днес е денят на водораздела, заяви министър-председателят Кирил Петков на извънредна пресконференция, след като Слави Трифонов обяви, че "Има такъв народ" излиза от коалицията.
"Министър Гроздан Караджов поиска 3,6 млрд. лева допълнително да бъдат платени на същите фирми, които в последните години бяха разследвани от министър Бойко Рашков за злоупотреби.

Когато ние казахме, че тази актуализация не е, за да може да се допълват бюджетите на МРРБ, за да увеличим пенсиите, за да помогнем на работещите семейства, за да намалим цените на бензина и дизела, получихме обратно, че те няма да се съгласят, освен ако не дадем тези пари. Днес в Министерски съвет ние заявихме, че това няма как да се случи. Когато обещахме на нашите гласоподаватели, че ще има нулева толерантност срещу корупцията, възнамеряваме това да се случи, заяви министър-председателят и съпредседател на "Продължаваме промяната".

"КПКОНПИ вече 6 месеца стои и се управлява от заместника на Сотир Цацаров. Ние предложихме министър Рашков, това е човекът, който трябва да оглави КПКОНПИ и да започнем истинските разследвания. „Има такъв народ” отговориха, че не са съгласни – без доводи, без нищо. Няма как да стане. Готови сме на правителство на малцинството, но няма да харчим. Ще реформираме КПКОНПИ и Бойко Рашков ще бъда начело на тази организация, съобщи още Кирил Петков.

„Първата цел е нов закон за КПКОНПИ, обяви Петков. Разликата в политиките е, че „Има такъв народ“ каза, че искат специален борд в КПКОНПИ. Предложението им беше всяка партия да има борд. Няма как да имаме работещ инструмент, когато бордове могат да слагат вето кой да бъде разследван“, каза на извънредната пресконференция Кирил Петков.
Всичко, което го правим, го правим в името на принципите, в които вярваме, допълни той.

За съставяне на правителство на малцинството Кирил Петков ще представи имена на министри, които ще заменят тези на Слави Трифонов. За подкрепа в парламентарната зала той се надява на поне 12 депутата от ИТН, които не са съгласни с исканията на техния министър на МРРБ Гроздан Караджов.

Коментари към новината

Още новини от Политика