Новини от област Стара Загора и България

Строителство

600 строителни фирми са прекратили дейност, от тях 20 в Стара Загора

7823 06/06/2022 07:00 Икономика Бизнес
600 строителни фирми са прекратили дейност, от тях 20 в Стара Загора
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Основен проблем в бранша остава липсата на индексация на цените в строителството


10% от строителните фирми в страната или около 600 от над 6000 в страната са прекратили дейността си през последната година. Това научи Divident.EU от Камарата на строителите. От браншовата организация допълват, че всяка година отпадат строителни фирми, но тази година те са значително повече от предходната.

Причините могат да се търсят в по-трудните условия за работа, заради поскъпването на строителните материали и липсата на такива преди време. Сред основните причини е липсата на актуализация на цените в строителството.

Трета причина е, че нерядко се създават дружества заради изпълнението на конкретен проект и след приключването му фирмите се закриват, отбелязват от Камарата.

В регион Стара Загора за година са отпаднали около 20 фирми от общо 260, като тази цифра не е по-голяма от обичайното, съобщават от Регионалната камара.

„Всяка година отпадат фирми, но пък се появяват нови. Например, през 2007 г. в Стара Загора е имало около 200 строителни фирми, днес броят им е 260“, посочва председателят на Камарата на строителите в Стара Загора инж. Пламен Михалев.

Търси се решение Основен проблем в бранша в момента е липсата на актуализация на цените в строителството. Спрени са редица проекти в страната заради това, че предварително договорените цени не отговарят на реалните в момента и строителите работят на загуба. Има обекти, на които строителните фирми са предпочели да прекратят работа и да платят обезщетение, за да предотвратят още по-големи загуби..

Министърът на регионалното развитие Гроздан Караджов съобщи, че е внесен законопроект за изменение и допълнение на Закона за обществените поръчки, което ще даде възможност чрез постановление на Министерския съвет да бъдат направени промени в правилника на приложение на закона. По този начин ще се позволи договорите в строителството да бъдат индексирани, съгласно утвърдена методика.

Единствената точка, по която няма единомислие между бранша и правителството е таванът на плащанията. МРРБ предлага 15% индексация на цените, а КСБ и НСОРБ настояват за 30%.

Повторно обявяване на обществени поръчки? Като цяло общата нагласа в НС не е за приемане на механизъм на индексация в този момент. Много от народните представители смятат, че е по-добре при стопиране на един строителен обект заради неиндексирани цени, да се обяви нова обществена поръчка, казва строителният инженер и народен представител от „БСП за България“ Момчил Ненов. Обектът би могъл да се спре с Акт 10 на определена степен на завършеност, след което поръчката да се играе наново и да се пусне с нови участници, обяснява той.

Според Ненов обаче тази процедура е тежка и неприятна и не е за предпочитане. Ако проектът не е на логическа фаза на завършеност, това означава че има опасност този, който го поеме да си измие ръцете с онзи, който е работил досега.

Проблемът с индексиране на цените в строителството би се решил най-безболезнено с промени в процедурата в Закона за обществените поръчки. Този закон обаче касае поне 3 министерства – на икономиката, министерството на регионалното развитие и благоустройството и финансовото министерство. 

„Според мен, ако се опре до трета актуализация на бюджета, а за такава се коментира през октомври, министърът ще отстои предложението си да се въведе механизъм за индексация“, казва Ненов.

 

Коментари към новината

Още новини от Икономика