Новини от област Стара Загора и България

Настаниха 83 -ма украински бежанци в почивна база на "Мини Марица-изток"

Настаниха 83 -ма  украински бежанци в почивна база на Мини Марица-изток
Divident.€U Divident.€U

83-ма бежанци от Република Украйна са настанени в почивната станция на „Мини Марица Изток“ ЕАД в Старозагорски минерални бани. Базата е част от одобрената от правителството Програма за ползване на хуманитарна помощ на лица, търсещи временна закрила в Република България, вследствие на военните действия в Република Украйна.

Съгласно Решение на Министерски съвет № 298 от 5 май 2022 г. се налага отмяна на резервациите в държавните почивни бази за отдих и рехабилитация, както и на планираните в тях възстановителни процедури. „Мини Марица Изток“ ЕАД предоставя също почивните бази в курортен комплекс Пампорово и село Главан. Ръководството на Дружеството търси бързи и адекватни решения за компенсиране на служителите на „Мини Марица Изток“ ЕАД.

От областна администрация в Стара Загора съобщават, че на място веднага са дошли представители на БЧК. Те са провели анкети с майките на деца до 3 години, за да разберат от какви хранителни продукти и санитарни материали се нуждаят. Майките на най-малките са снабдени с памперси.

Украинските бежанци ще се изхранват в хотела. При пристигането си някои от тях са заявили желанието си да започнат работа. 
В тази връзка в края на седмицата ще ги посети представител на Бюро по труда - Стара Загора.

Коментари към новината

Още новини от Общество