Новини от област Стара Загора и България

Минка Добрева откри седмата си самостоятелна изложба, наречена „Страст“

5499 30/05/2022 16:10 Култура Изложби
Минка Добрева откри седмата си самостоятелна изложба, наречена  Страст
Автор: Стоян СТРАТИЕВ Автор: Стоян СТРАТИЕВ

30 живописни платна, нарисувани от началото на годината до днес, подреди във фоайето на операта в Стара Загора Минка Добрева. Откриването на изложбата, наречена „Страст“ по името на една от картините, се превърна в своеобразна увертюра към концерта на Вокалната студия на Маестра Стефка Минева. Голямата оперна певица лично присъства на откриването на изложбата и аплодира авторката, като я поздрави от сърце за чудесните картини, много от които са посветени на балетното изкуство.

На балета е посветена и картината „Страст“, която Минка Добрева подари на художествения ръководител на балетната трупа на Старозагорската опера Силвия Томова.

Почитателите на Минка Добрева се радват на изкуството й едва от 4 години. По професия тя е машинен инженер и цял живот се е занимавала с металорежещи машини.

Рисувала е като дете, но после в продължение на 40 години не е докосвала четка. Прави го отново преди 4 години на един от пленерите, организирани от старозагорския художник Светлозар Недев, който ѝ вдъхва увереност да застане отново пред платното.

Оттогва Минка Добрева има седем самостоятелни изложби, четири от които са в Стара Загора и три в София, в галерия „Икар“. Последната от столичните й изяви започва през ноември миналата година и приключва на 15 януари, когато се оказва, че всички картини от експозицията са изкупени.

„Започнах да рисувам отново и така се родиха тези 30 картини, които нарекох „Страст“. Защото страстта може да се открие във всяко изкуство – в балета, в поезията, в изобразителното изкуство“, казва тя. Според вдъхновението си Минка Добрева обича да рисува различни неща – градове, пейзажи, хора, но най-много обича да рисува цветя. „Рисувам за удоволствие. Не за престиж, не за пари, а за удоволствие“ подчертава художничката.

Минка Добрева е родена на 8 май 1957 г. в Стара Загора. Завършила е ПМГ „Гео Милев“ и „Изчислителна техника“ в Технически университет-Русе. В частния бизнес е от 1990 г. Управител и собственик на фабрика за металообработване и търговия с металорежещи машини. Член е на ГК „ЛИПА“ и Клуб на виното „Дионис“. Учредител на Инер Уийл клуб Стара Загора-Берое.

Изложбата „Страст“ може да бъде видяна във фоайето на Държавна опера „Стара Загора“ до 24 юни.

Коментари към новината

Още новини от Култура