Новини от област Стара Загора и България

За първи път изнасят за поклонение мощите на Светите братя Кирил и Методий

702 23/05/2022 13:00 Духовност Вяра
За първи път изнасят за поклонение мощите на Светите братя Кирил и Методий
Divident.€U Divident.€U

За първи път частици от мощите на светите братя равноапостоли Кирил и Методий пристигнаха в България. От вчера мощите са в Гигинския манастир "Св.св. Козма и Дамян", а от днес ще бъдат изложени за всенародно поклонение в митрополитския катедрален храм "Св. Неделя" в София.

Мощите бяха посрещнати днес в 12:00 часа на кръстовището на бул. "Христо Ботев" и бул. "Александър Стамболийски" в София и с литийно шествие по булеварда бяха пренесени в митрополитския катедрален храм "Св. Неделя".

Досега в нито една страна по света тези мощи не са били изнасяни за поклонение. Това се случва за първи път в България и то в навечерието на 24 май - Деня на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност и ще продължи до 25 май.

След това ще има всенародно поклонение пред Светите мощи на Светите равноапостолни братя Методий и Кирил. При необходимост, храмът ще бъде отворен през цялата нощ, съобщават от Софийската митрополия.

"Приканваме честния клир, монашеството и верния народ на Софийската епархия, и всеки желаещ, да вземат участие в това историческо събитие", призоваха свещениците.

Светите мощи съдържат част от ръката на Св. Кирил Славянобългарски и две частички от ребрата на Св. Методий - архиепископ Моравски. "Има и една малка частица от Светия животворящ Кръст Господен.

За първи път Светите мощи излизат от Гърция след тяхното връщане, а първата православна и славянска страна е България, което е важно и символично", подчерта архимандрит Никанор.

Мощите на Светите равноапостолни братя Методий и Кирил през 80-те години на миналия век са върнати от Римокатолическата църква на Солунската архиепископия и оттогава се съхраняват в манастира Есфигмен на Света гора.

Мощи на Светите братя Методий и Кирил се съхраняват и в два храма в Солун - в митрополията и в квартал Неаполи.

На празничния 24 май в митрополитския катедрален храм "Св. Неделя" в София от 9:00 часа ще бъде отслужена архиерейска Света литургия в чест на Светите равноапостолни братя Методий и Кирил. През деня ще има всенародно поклонение пред светините, а в 18:00 часа ще има маслосвет за здраве и благословение на вярващите пред Светите мощи. До 23:00 часа отново ще има всенародно поклонение, а при необходимост, храмът ще бъде отворен през цялата нощ.

На 25 май от 9:00 часа ще бъде отслужена архиерейска Света литургия в митрополитския катедрален храм "Св. Неделя". За 12:00 часа е предвидено изпращането на Светите мощи на равноапостолните братя Методий и Кирил за Света гора.

Коментари към новината

Още новини от Духовност