Новини от област Стара Загора и България

Министър Сандов: „Брикел“може да последва съдбата на ТЕЦ „Марица 3“

10512 22/05/2022 20:00 Икономика Енергетика
Министър Сандов:  Брикел може да последва съдбата на ТЕЦ  Марица 3
Алекс СОТИРОВА Алекс СОТИРОВА

„Брикел“ може би е предприятието, което има най-високи нива на емисии от серен диоксид в Югоизточен район. Това каза в предаването „Защо, господин министър“ с Мария Цънцарова по bTV министърът на околната среда и водите Борислав Сандов на въпрос за последствията от решението на Европейския съд в Люксембург да осъди България за мръсния въздух. В решението се визират конкретно високите нива на серен диоксид в Югоизточния район на страната.

Сандов посочи, че заради мръсен въздух в България 10 000 души годишно умират преждевременно.

Той допълни, че в момента „Брикел“ е в планов ремонт. „Ако не изпълни предписанията и не направи така, че инсталацията да работи в норми, може да последва примера на ТЕЦ „Марица 3“ в Димитровград“, посочи Сандов. Припомняме, че димитровградския ТЕЦ беше затворен именно заради завишени нива на отделяните емисии.

Министърът на околната среда и водите потвърди, че намаляването на въглеродните емисии с 40% през следващите 2,5 години съгласно Плана за възстановяване и устойчивост на практика означава намаляване работата на предприятията, които работят с въглища почти наполовина.

Според Сандов, един от начините да се намалят емисиите е да се изключат предприятия от енергийната система. „Другият, вариант, който е по-приемлив според мен, е  тези предприятия да работят само във времето, в което страната има най-голяма нужда от електроенергия, тоест през зимата“, смята Сандов. През останалото време работниците и служителите в тези предприятия могат да имат алтернативна заетост, като такава възможност е предвидена във Фонда за справедлив преход.

Според министъра представители на ТЕЦ „Марица Изток 3“ в Димитровград  са оказвали натиск върху директора на РИОС – Хасково. Той допълни, че по-голямата част от емисиите в димитровградския ТЕЦ излизат от самата сграда, тъй като тя не е уплътнена, а не през комина. Според  Сандов централата не е трябвало да бъде пусната да работи през 2021 г. при положение, че не е изпълнила нормативните си покрития.

За да се реши проблемът с мръсния въздух, трябват поредица от мерки, по-голямата част от които са на общинско ниво, посочи той.

За периода от 2017 г, когато е било делото за фините прахови частици срещу България и страната е била осъдена от съда на ЕС до настоящия момент не сме постигнали особен напредък. Доказателство са измерените за това време показатели, допълни той.

Заради осъдителната присъда от ЕС е възможно България да плаща санкции около 20 млн. лева годишно.

Коментари към новината

Още новини от Икономика