Новини от област Стара Загора и България

ГЕРБ определи обявените мерки срещу инфлацията като вредни и предизборни

9953 18/05/2022 13:12 Политика Опозиция
ГЕРБ определи обявените мерки срещу инфлацията като вредни и предизборни
Divident.€U Divident.€U

Обявените днес мерки за овладяване на поскъпването на живота в България ще доведат единствено до ново задълбочаване на кризата и задълбочаване на инфлацията. За това предупредиха днес от парламентарната трибуна депутати от опозицията и най-вече от ГЕРБ.

Според Тома Биков набелязаните мерки са втора стъпка към финансова криза и целят единствено да се спечели време от "така или иначе износеното правителство".

Бившият социален министър Деница Сачева посочи, че социалните мерки и обещанията за повишаване на пенсиите не са минали през Тристранния съвет за сътрудничество. Тя посочи, че пенсиите ще се вдигнат реално с 4%, а не с 20%, както беше обявено, защото в "увеличението" е пресметната и добавката от 60 лева, която пенсионерите започнаха да получават по време на управлението на ГЕРБ.

Според Сачева около 200 000 пенсионери, които получават втора добавка, по-скоро ще загубят около 10 лв. от пенсиите си.

Бившият енергиен министър Делян Добрев пресметна, че ако мерките ги няма, българите ще са по-богати. "В ЕС има 7.5% инфлация, в България - 14%. С тези мерки инфлацията ще стане още по-висока  през следващите месеци", посочи той. Според Добрев обявените мерки са не само вредни, но и несправедливи. "7 милиона души ще плащат на половин милион ползватели на парно 9% от ДДС. Цената на природния газ е 162 лв., акцизът е 60 ст. от 162 лв., на метана - акцизът е 85 ст. Обещават две ставки на ток, парно и газ - нещо правено от тройната коалиция, което е доказало, че не работи. Хората започнаха да си монтират по два електромера, за да си топлят водата в басейните на евтината енергия", припомни той.

Намаляването на ДДС за хляба на 0% е от полза единствено на търговците, коментира Томислав Дончев. Според него подобна мярка "гали ушите на избирателите", но е чист популизъм.

"Това са мерки в подкрепа на инфлацията, заради които ще се харчат повече пари с актуализацията на бюджета, а хората ще станат по-бедни", посочи Дончев. Според него в края на годината България ще отчете 3 пъти по-висока инфлация. 

Бившият здравен министър Десислава Атанасова посочи, че чрез обявените мерки управляващата коалиция дава сигнал, че се готви за предизборна кампания.

Коментари към новината

Още новини от Политика