Новини от област Стара Загора и България

Сектор строителство

Спират обекти заради липса на актуални цени по обществени поръчки

Спират обекти заради липса на актуални цени по обществени поръчки
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

От сектора смятат, че компенсациите трябва да бъдат от порядъка на 20-25%

Строители са готови да спрат работата на обектите си и да платят неустойка за това, но не и да работят на договорени преди година–две цени по обществени поръчки. Това съобщи председателят на браншовата камара на строителите в Стара Загора Пламен Михалев.
Той допълни, че браншът чака спешна актуализация на цените, защото много фирми търпят загуби и спират работата на обектите.

Пламен МихалевСпоред бранша актуализацията на цените трябва да бъде от порядъка на около 30%. До момента обаче по-скоро се говори и очаква те да бъдат 15%.
Строителите искат индексацията да бъде в сила от 2021 година, защото от тогава започва кризата в сектора. Според Михалев строителите, които си изпълняват обектите и вървят в срок е редно да бъдат обезщетени със задна дата.

„Участвам постоянно в обществени поръчки. Някои сключени договори ме водят до загуби, но не ги отказвам заради имидж. Ако откажа, ще оставя недоверие у възложителя.. Затова приемам да ги изпълня на загуба от 10-20%“, каза за Divident управителят на „Техноинженеринг“ ЕООД Илиан Марков.

Фирмата му е специализирана в производство, ремонт и монтаж на енергетично оборудване и дейности, свързани с химическата, циментовата, както и с граждански обекти от промишлеността.
„В момента искаме предоговаряне на договори, защото имаме такива, които от 3-4 години не са променяни като цени. В същото време минималните заплати се увеличиха три пъти, вдигнаха се цените на горива, транспорт на работниците, материали, съпътстващи услуги“, казва Марков. Според него компенсациите са необходими и за да могат собствениците на строителните фирми да задържат квалифицираните си кадри.

По тази причина Марков планира да тегли кредит, за да увеличи заплатите на наетите работници. „Работата в строителството е трудна, непривлекателна. За да не напуснат хората, ние трябва да догоним адекватен ръст на възнагражденията“, допълва собственикът на „Техноинженеринг“.
Според него реалното компенсиране на цената по обществените поръчки трябва да бъде от порядъка на 20-25%.

По отношение на договаряните цени в строителството има и положителни примери. В момента новите търгове в държавната „ТЕЦ Марица изток 2“ се случват на база на пазарни консултации. Ръководството на централата взима консултации от 4-5 фирми и така прави усреднена цена за предстоящата процедура, казват строителите.
Положителната тенденция в бранша е успокояването на цената на строителните материали. Така, например от 3-4 седмици цената на металите се задържа на едно ниво. Липса на материали на пазара в момента няма, съобщават от бранша.

Коментари към новината

Още новини от Строителство