Новини от област Стара Загора и България

Общински съвет

Коалиция "Народен съюз" няма да подкрепи проекта за Общ устройствен план на Стара Загора

10400 10/05/2022 14:08 Политика Опозиция
Коалиция Народен съюз няма да подкрепи проекта за Общ устройствен план на Стара Загора
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Общинските съветници настояват за корекции в ОУП на Стара Загора

Местна коалиция „Народен съюз“ няма да подкрепи в Общинския съвет предложението за нов Общ устройствен план на Стара Загора. Това съобщиха на пресконференция общинските съветници. „За нас е важно Законът да бъде спазен и в него да бъдат отразени всички действащи Подробни устройствени планове до момента, защото зад тях стоят инвестиционни намерения на граждани и фирми“, каза Мария Динева. Според нея в проекта за ОУП това не е направено. Групата общински съветници се надява планът да бъде преработен, отново да бъде разгледан от гражданите и едва тогава да бъде окончателно гласуван от местния парламент.

Установихме, че в проекта за ОУП има много пропуски - необмислени предложения, такива които го компрометират. Според нас този Общ устройствен план не защитава интересите на всички граждани на Стара Загора, каза Методи Пенчев.
Той обясни, че буди недоумение това, че в новия ОУП са намалени градоустройствените показатели в сравнение със стария ОУП.
Това, според него ощетява строителите, собствениците и ограничава инвестиционните им намерения.

„В стария план градоустройствените показатели в градската част бяха с височина на сградите до 24 м., процент на интензивност на застрояването/кинт/ - 3%, озеленяване 30%. Сега тези показатели са намалени са намалени значително: височината е намалена от 24 на 15 м., кинта от 3 на 2,5 %, озеленяването е увеличено на 40%“, уточни той.
Според общинските съветници от „Народен съюз“ не би трябвало да има такова несъответствие. Как ще ограничим инвестиционните намерения с нови показатели? При това става въпрос за имоти, които са един до друг“, уточни Методи Пенчев.
Според него с намаляването на градоустройствените показатели ще отблъснем големите строителни компании, защото намалението на РЗП няма да бъде финансово приемливо за тях.

В същото време кв. „Лозенец“ в Стара Загора получава увеличаване на градоустройствените показатели, което според нас не е правилно, допълни общинският съветник.
От коалицията съобщиха, че са подали до секретаря на Община Стара Загора писмо, в което съобщават за забавяне на административното обслужване на гражданите по отношение на отделни проекти.
„Настояваме всичко да бъде тълкувано в полза на гражданите, защото това ще доведе хората да инвестират и живеят в Стара Загора.
Съгласно ЗУТ има един набор от документи, които могат да се изискват, не повече.

Има случаи, в които гражданите се връщат многократно за документи, което не е нормален начин на работа“, каза Мария Динева.
От коалицията настояват за среща на общинското ръководство с EVN във връзка с уточнение на документи и изискуеми становища във връзка с някои инвестиционни намерения, включително и такива, свързани с изграждане на фотоволтаични централи за собствени нужди.

 

Коментари към новината

Още новини от Политика