Новини от област Стара Загора и България

Радослав Рибарски: Настояваме за поне 2-годишно отлагане на санкциите срещу руския петрол

Радослав Рибарски: Настояваме за поне 2-годишно отлагане на санкциите срещу руския петрол
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

До края на следващата седмица българското правителство очаква Европейската комисия да се произнесе дали разрешава на България да отложи налагането на санкции за внос на руски петрол у нас. Становището на правителството е, че България не трябва да въвежда санкциите, защото това ще блокира работата на нефтопреработвателната лафинерия в Бургас „Лукойл“. Това заяви в сутрешния блок на bTV председателят на парламентарната комисия по енергетика Радослав Рибарски.

„Всички знаете, че рафинерията в Бургас е конфигурирана по начин, който позволява тя да преработва руски петрол. Нейната работа позволява цените на горивата в България да се задържат на тези нива, а не каквито са в Европа – доста по-високи“, посочи Рибарски.

Българското правителство прави всичко възможно да бъдем освободени от тези санкции. Обсъжданият срок е за 2 години. „Към момента сме категорични, че ще се борим до последно за отлагане на санкциите, но ако ЕК вземе категорично решение за налагането им, ще се наложи да спазим това решение“, посочи Рибарски.

Премахването на акцизите върху газа и тока ще доведе до минимален ефект, тъй като 2 лева на мегаватчас не е сериозен разход, смята Рибарски. „По-скоро обмисляме промени за енергията, произвеждана за собствени нужди, тъй като сега Закона за енергията от възобновяеми източници кара всеки, който изгради собствена инсталация, да регистрира и данъчен митнически склад. Това е един проблем, който при промяната на този закон ще трябва да решим чрез премахване на това изискване.

През следващата седмица ще обсъдим други, по-сериозни мерки за намаляване цената на газа и електроенергията, посочи Рибарски. Според него спирането на руския газ няма да доведе до двойно покачване на цената му, както предупреди енергийният експерт Румен Овчаров. „Не е задължително дори цените да поскъпнат, а могат да бъдат дори по-ниски. Но в такъв порядък – от днес за утре, каквото беше спирането на доставките на газ от Русия, естествено наложи да задоволим потреблението чрез борсови доставки, които са по-скъпи. В средносрочен план обаче се вижда, че формулата, по която се изчислява цената на газа, доставят от „Газпром“, дава в пъти по-висок резултат в сравнение с формулата, по която се изчислява и доставя газа от Азербайджан, смята Рибарски.

 

Коментари към новината

Още новини от Икономика