Новини от област Стара Загора и България

Иновация

Новозагорска фирма произвежда подземни контейнери, измерващи количеството отпадъци

2737 05/05/2022 13:39 Икономика Бизнес
Новозагорска фирма произвежда подземни контейнери, измерващи количеството отпадъци
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Иновативното решение дава възможност на общините за по-справедливо определяне на такса смет

През 2013 г. новозагорската фирма „Сорико“ изгражда за първи път в България система от подземни контейнери за събиране на отпадъците. Взима идеята от съществуващите подобни съоръжения в Италия , Испания, Португалия и други европейски страни, но разработва собствено ноу-хау, като създава хидравлично устройство, свързващо две палтформи с надземна и подземна част с 1 до 5 клетки.

С годините "Сорико" усъвършенства многократно изделията си на базата на натрупания богат практически опит в тяхното изграждане, доставка и монтаж, а от скоро предлага контейнери с по-голям капацитет и възможност за определяне на количеството изхвърлени отпадъци . Това дава възможност за по-справедлива формула за определяне на такса смет в общините.

Подземните контейнери могат да се монтират както за нуждите на фирми и предприятия, така и за обществено сметосъбиране, каквото извършват общините. Съоръженията са снабдени със специален софтуер, който подава актуална информация за състоянието на съоръжението и доколко капацитетът му е запълнен.

Определянето на количеството изхвърлен боклук става по точна формула, което премахва необходимостта от монтиране на кантари или други измервателни уреди, обясни за Divident.EU Деница Минчева, съсобственик във фирмата.

До момента новозагорската фирма „Сорико“ е монтирала подземни контейнери в София, Бургас, Габрово, Равда, Несебър, Обзор и Нова Загора, където вече са монтирани няколко такива съоръжения.

Какво представлява съоръжението?

Изпълнението на съоръжението се състои от три части – изработка, доставка и монтаж. Всяко едно съоръжение може да бъде монтирано от фирма „Сорико“ за 7 дни. Инсталира се подземна шахта, над която се монтира платформи с отвори, през които се изхвърлят отпадъците.

Стандартната големина на подземните контейнери е 1,1 кубически метра. Изработват се от метал или от пластмаса.

Какво е предимството на подземното сметосъбиране?

Предимството е, че съоръжението не позволява да се разнася миризмата на боклук, защото отпадъците потъват директно в подземната шахта. Така боклукът не може да се разнася от безстопанствени кучета, котки или други животни. Предимство е и че подземните контейнери могат да се обслужват от използваните в момента в България сметоизвозващи машини.

В чужбина развитите туристически райони масово изграждат такива контейнери, за да запазят приятна за окото околната среда без наздемни съдове, казват собствениците.

История През 2013 година Динко Минчев основава известната днес в сметоизвозването и сметосъбирането фирма "Сорико" ООД. Първоначално съсредоточава дейността си на територията на Нова Загора, но постепенно успява да разшири възможностите на фирмата си, както и да поеме работа в цялата страна.

Материално-техническата база на „Сорико“ става все по-голяма и започва да изпитва нужда от ремонт и поддръжка. Така постепенно се ражда идеята за създаване на строителна фирма, която да подпомага дейността на разрастващата се вече „Сорико“. Динко Минчев основава строителната фирма „Еко Глобъл“, като първоначално работата и тръгва едва с няколко човека.

Днес основната дейност на "Еко Глобъл" е строителство и монтаж на съоръжения и сгради. В началото само подпомага дейността на основната фирма "Сорико", но постепенно се появяват и самостоятелни проекти.

Коментари към новината

Още новини от Икономика