Новини от област Стара Загора и България

Шефове на Европейската федерация по лека атлетика се срещнаха с украинските спортисти в Стара Загора

5639 26/04/2022 14:00 Спорт Стара Загора
Автор: Стоян СТРАТИЕВ Автор: Стоян СТРАТИЕВ

Президентът на Европейската федерация по лека атлетика Добромир Карамаринов и изпълнителният директор на федерацията Крисчън Милс пристигнаха днес в Стара Загора, за да се срещнат със 60-те украински атлети, които от 2 седмици са настанени и тренират в Стара Загора, далеч от войната в родината си.

Атлетите на Украйна бяха настанени на пълна издръжка на Европейската атлетическа федерация именно в Стара Загора, заради отличната лекоатлетическа база, която няма аналог другаде в България, а и в останалите страни около Украйна.

Идеята беше подкрепена и от Община Стара Загора, която гласува украинските спортисти да ползват безплатен обществен транспорт и други облекчения. Подкрепата си даде и Спортен клуб по лека атлетика „Берое“, чиито спортисти тренират на базата им паралелно с гостите от Украйна.

Своята благодарност към Европейската федерация и домакините от Стара Загора изрази главният треньор на спринтьорите и отговорник за целия лагер Кристина Ромасчук:
"Вие всички знаете, че у нас има война, Русия ни нападна и се оказахме в много тежко положение. Затова се обърнахме към европейската асоциация в лицето на Добромир Карамаринов, който е президент и на Българската федерация по атлетика. Тук, в Стара Загора са приютени 60 човека в млада възраст - между 18 и 20 години, които имат възможността да тренират. Сред тях са и топ атлети от националния отбор на Украйна, които се готвят за Европейския шампионат в Мюнхен. В групата от 60 души има и семейства, деца – някои от тях нямат домове, защото са разрушени от бомбите и няма къде да отидат. Затова са тук. Благодарни сме, че имаме дом в Стара Загора".

Добромир Карамаринов благодари на домакините от Стара Загора за отличните условия, които са предоставили на украинските атлети, като подчерта, че храната, която им се предоставя е много добра. За Великден по българска традиция на трапезата на атлетите е имало и агнешко. На тяхно разположение са три стадиона и цялата останала лекоатлетическа база.

"Базата за лека атлетика в Стара Загора няма аналог в България. Затова нямаме намерение да настаняваме украински спортисти и в други градове.

Изпълнителният директор на Европейската атлетическа федерация Крисчън Милс също потвърди, че е проверил в страните около Украйна, но не е открил по по-ходящо място за лагера им от Стара Загора.
"Това е моето първо посещение в Стара Загора. Впечатлен съм от това, което видяхме, макар че току-що пристигаме. Условията за тренировки са прекрасни. Впечатлен съм от украинските атлети, които тренират тук. Искам още веднъж да благодаря на президента Добромир Карамаринов. Имах два дни да проверя и се оказа, че в близките страни около Украйна няма по-добра база, отколкото тази в Стара Загора, както и толкова добро отношение.
Така прилагаме своите принципи - като помагаме на своите братя и сестри, които бяха атакувани по един изключително нечестен начин от друга страна. Доволен съм, че украинските спортисти имат възможност да тренират при толкова добри условия. Ние се молим всеки ден войната да спре. Сега не можем да направим друго, освен да помогнем на украинските атлети, докато тази глупава и нечестна война завърши".

Заместник-кметът Красимира Чахова благодари на украинските спортисти за професионализма, с който ползват спортните съоръжения. Тя припомни, че през последните години Община Стара Загора е инвестирала изключително много средства, за да се превърне тази база в това, което е днес - един завършен спортен комплекс, който дава възможност тук да тренират спортисти на световно ниво и да се организират отговорни международни състезания.

Коментари към новината

Още новини от Спорт