Новини от област Стара Загора и България

Бизнес

Търговско изложение на етерични масла и продукти се организира през септември в Стара Загора

2184 05/04/2022 15:10 Икономика Бизнес
Търговско изложение на етерични масла и продукти се организира през септември в Стара Загора
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Земеделци, производители и потребители на етерични масла се включват в "Загора Експо"

От 15 до 19 септември Стара Загора ще бъде домакин на търговското изложение „Загора Експо“. В него ще се включат земеделски производители, производители на етерични масла, както и козметични, парфюмерийни и фармацевтични фирми, които използват етерични масла в производството си.

„От миналата година работим върху „Загора Експо“. Изложението ще се състои в новия парк „Артилерийски“ и ще бъде съпроводено с мащабен научен форум. Община Стара Загора ще подкрепи логистично изложението“, съобщи на пресконференция зам.-кметът Милена Желева. Тя допълни, че в тази част на годината посещението на туристи в областния град е по-слабо и един такъв форум би засилил интереса към Стара Загора.
Идеята на общинска управа е да наложи изложението и то да се организира ежегодно.

Търговският форум ще бъде съпроводен и с богата културна програма. Предстоят разговори с културните институти в града по отношение на програмата. Ще се използва цялата културна инфраструктура в града.
Надяваме се Стара Загора да стане балканския център на етерично-маслените култури, защото тук, в този регион са най-старите насаждения, както на роза Дамасцена, така и на лавандулови насаждения и иновативни култури, които дават нов смисъл на модерното земеделие, каза Нина Гергинова, представител на Сдружение „Национален фестивал на лавандулата“ и автор на идеята за изложението. В организацията на форума се включват Община Стара Загора, Тракийският университет и Областна администрация.
В Тракийския университет  преди 2 години стартира новата специалност „етерично-маслени култури“. Тази специалност съществува единствено в старозагорската Алма матер и сде развива много успешно.

„Искаме да дадем пример как работят добре заедно бизнес, наука и образование, защото ако няма подготвени хора, няма как да се случат нещата“, каза ректорът на Тракийски университет – Стара Загора доц. Добри Ярков. Той допълни, че специалността агроном по етерично-маслени култури се надгражда с технологии, както и специалност медицинска козметика. От земята до крайния продукт имаме високо ниво на експертиза, допълни доц. Ярков. Университетът ще участва във форума с научен панел, посветен на развитието на етерично-маслените култури.

Организаторите на форума са поканили представители на посолствата в България, чиито страни имат добър опит в отглеждането на етерично-маслени култури – Франция, Испания, Португалия, Италия, Румъния, Германия и Австрия. Германия е сред най-големите потребители на български етерични масла.
По последни данни в България има над 220 000 дка насаждения с етерично-маслени култури, като 90% от тях е лавандула.

В област Стара Загора има около 34 000 дка насаждения с етерични култури. Тази година обаче стопани, отглеждащи лавандула, обезсърчени от драстичното понижение на цените на лавандулата са изкоренили площите си. В Спасово, например са изорани насаждения на лавандула на площ от 800 дка, съобщи Нина Гергинова.
Изложението ще стартира и законова инициатива, която да формулира проект за регламент, който да регулира етерично-маслените насаждения в страната.

 

 

Коментари към новината

Още новини от Икономика