Новини от област Стара Загора и България

Юбилей

ЦИЕС на 20 години: Тръгнахме с една идея, а днес имаме над 5000 клиенти

2352 25/03/2022 09:56 Икономика Бизнес
ЦИЕС на 20 години: Тръгнахме с една идея, а днес имаме над 5000 клиенти
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

На рождения си ден ЦИЕС отваря първата в България лаборатория за изпитване на лични предпазни средства

Инж. Благовеста Шинева е основател и управител на "Център за изпитване и европейска сертификация" ЕООД от 2002 г. до днес. Под нейно ръководство компанията се утвърждава като авторитетен български орган за оценяване и сертификация на технически продукти с широко портфолио от услуги и клиенти в над 40 държави.
Инж. Шинева е водещ одитор по ISO 9001, лектор е в областта на европейското техническо законодателство, сертификацията на продукти и системи за управление.
Днес, на Благовещение, създаденият от нея ЦИЕС в Стара Загора отбелязва 20 –годишен юбилей.
Разговаряме с инж. Шинева за пътя към успеха и новите предизвикателства пред компанията.


- Госпожо Шинева, как беше създаден Центърът за изпитване и европейска сертификация в Стара Загора?
- Всичко започна от една мечта. На този ден преди 20 години имах среща с г-жа Ирина Динева, собственик на „Загора Холдинг“, организирана от председателя на ТПП в Стара Загора Олег Стоилов. Динева ми повярва и ми подаде ръка. След това ни предостави и пълна самостоятелност и независимост.

Стартирах с концепция да създадем нотифициран орган, признат от ЕС, със собствени изпитвателни лаборатории. Останалите български нотифицирани органи нямат толкова лаборатории, а днес, на рождения си ден, ние откриваме четвърта по ред.

През 2002 г., когато започнахме дейността си, България все още не беше влязла в ЕС, все още бяхме към предприсъединителните фондове. До 2007 г., когато ЦИЕС стана нотифициран орган, ние подготвяхме необходимите документи, работехме на българския пазар. Имахме обучения, създавахме лабораториите, акредитирахме ги.

Създадохме първо машинната и строителна лаборатории. След това взехме технически надзор. В началото работех само аз, след това станахме трима, седем…Екипът постепенно нарастваше и така през годините стигнахме до днешния ни състав от 51 души.

- С колко клиенти започнахте дейността си и с колко работите сега?
- Сега имаме повече от 5000 клиенти, те непрекъснато се увеличават. Имаме голям ръст на външните си пазари, а това означава, че печелим доверието на хората извън България. Имаме клиенти от Холандия, Босна, Херцеговина, Румъния, Гърция, Франция, Русия и Украйна. Днес 27% от приходите ни от дейността са именно от външните пазари.

- Кои бяха възловите моменти в развитието на ЦИЕС през изминалите 20 години?
- Целта ми, като създател на ЦИЕС беше да диверсифицирам тези услуги, да не се занимавам само с една директива. Исках да имаме много услуги от едно гише в полза на бизнеса, на икономическите оператори. Направихме и орган за контрол – работодателите трябва да осигурят здравословни и безопасни условия на труд.

Акредитирахме и орган по сертификация на системи за управление. Ние сме едни от първите, които получихме лиценз за енергийна ефективност.
Когато излезе директивата и Закона за енергийна ефективност, получихме лицензия номер осем. Имахме вече най-добрата съвременна апаратура, инвестирахме сериозни средства.

Всичко става с много труд, с компетентност. През 2008 г. лицензирахме учебния си център – Център за професионално обучение, разширихме обученията за европейско законодателство чрез семенари, а преди 2 години, когато започна ковид кризата, закупихме и виртуална стая за обучение. Непрекъснато инвестираме в обучение, в хора, в поддържане и повишаване на компетентността, в разширяване на дейността, в технически инспекции.

Сега пускаме първата по рода си в България лаборатория за лични предпазни средства. В Европа има 22 акредитирани лаборатории за лични предпазни средства. Повечето са в Германия, Франция. В Румъния, например няма такива лаборатории. Другият ни голям успех е сключването на договор за Обединените арабски емирства, където също сме признати за изпитване на продукти. Тази година ни се довериха и от Комисията за защита на потребителите на Латвия.

- Каква беше инвестицията в новата лаборатория за лични предпазни средства?
- Инвестицията в лабораторията е около 250 000 евро. Признанието ни за нотифициран орган при изпитване на лични предпазни средства ни костваше много усилия и подготовка. Към нас вече се обърнаха над 100 фирми.

- Кои са трудностите и предизвикателствата пред вашата дейност?
- Най-големите ни трудности са свързани с нелоялната конкуренция. Има много органи, които раздават сертификати, образно казано. Нашата политика е да бъдем прозрачни, честни, да си свършим професионално работата. Затова ни избират и най-големите и утвърдени компании.

- Осъзнава ли бизнесът необходимостта от сертификация на продуктите?
- В ЕС няма как да се търгува свободно, ако не се изпълнят необходимите регулации. През изминалите 20 години мога да кажа, че няма фирми от отделните браншове – машиностроене, строителство, електроника и електротехника, които да не ни познават. При нас са големи предприятия като „Аурубис“, „Арсенал“, „Капрони“ и много други.

- Какви нови цели си поставяте в навечерието на 20-годишния юбилей?
- Във връзка с четвъртата индустриална революция сме си поставили цел до октомври тази година да нотифицираме още една директива – радиосъоръжения. С нея е свързана роботизацията, автоматизацията, дигитализация, кибер защитата. До момента ЦИЕС работи с 3 директиви и 2 регламента. Членове сме на 27 технически комитета за стандартизация.

Основният ни ресурс са хората, специалистите. Много от нашите служители съм взела от студентската скамейка, тук са извървели целия си професионален път. За нас всеки риск е възможност. По тази причина, когато дойде ковид кризата, създадохме условия, придобихме компетентност и нотифицирахме орган за лични предпазни средства. Сега имаме риск от загуба на клиентите от Русия и Украйна заради войната. Веднага си поставихме за цел да разработим повече румънския пазар.

- Каква е формулата на успеха на ЦИЕС?
- Много е важно вдъхновението, лидерството. Необходимо е осъзнаването на необходимостта за непрекъснато повишаване на компетентността.Във връзка с въвеждане на нови технологии се изменят стандартите, регламентите. Ние трябва да сме адекватни, да проучваме бъдещите очаквания на клиентите. Днес ЦИЕС държи първенство сред останалите, подобни на нашия органи в страната, по приходи от дейности.
Ключът е доверие, добро отношение към клиента, непрекъснато повишаване на компетентността и обучение.

Коментари към новината

Още новини от Икономика