Новини от област Стара Загора и България

Заради войната в Украйна

Машиностроителните заводи пред спиране заради липса на стомана и чугун

1738 21/03/2022 13:01 Икономика Бизнес
Машиностроителните заводи пред спиране заради липса на стомана и чугун
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Да се направи зелен коридор за доставка на платената стомана от Украйна, искат производителите

Доставките на стомана и чугун за машиностроителните предприятия в България са прекъснати, тъй като основни доставчици за България са Русия и Украйна, алармират от ръководствата на старозагорските компании "Пресков" и "Прогрес". В момента е трудно да се купи стомана и чугун дори от Турция, при това на двойно по-високи от реалните цени, съобщиха за Divident.EU машиностроителите. Те настояват за спешна намеса от страна на българската държава и ЕС, за да оцелее бранша.

Според прокуриста на "Пресков" Васил Василев държавата би могла да организира зелени коридори, за да може предплатеното количество стомана от Украйна, което стои там на склад, да дойде до България.

Другата възможност е ЕС да преговаря за отпадане на квотния принцип в Турция и някои други страни, казва Василев. Според машиностроителите опасност има за машиностроенето не само в България, но и в цяла Европа.

Ситуацията в "Прогрес" Старозагорското машинстроително предприятие "Прогрес" е получавало от Русия и Украйна до преди войната около 1000 тона суров чугун месечно. Сега са пристигнали писма от Украйна за форсмажор и отлагане на изпълнението на договорите.

Макар и трудно, ръководството на "Прогрес" е успяло да закупи от Турция суров чугун и то на двойно по-високи от доскорошните 700 долара/ тон суров чугун. Този материал ще стигне едва за около месец и половина, след което има реална опасност за работата на предприятието, казва неговият директор Славин Янакиев.

"Уведомихме клиентите си, че при тази висока цена на материалите трябва да увеличим цената на нашите изделия. Нито един от тях не се отказа от доставката", казва Янакиев.

"Прогрес" произвежда отливки, които в повечето случаи се явяват корпусни детайли на разпределители, помпи, редуктори и др. Клиенти на "Прогрес" са около 70% от българските машиностроителни предприятия, както и 20 големи компании в цял свят. Старозагорската машиностроителна компания има около 80 големи редовни клиенти.

Проблеми и в "Пресков" Подобна е ситуацията и в другото голямо старозагорско машиностроително предприятие "Пресков", което произвежда горещо щамповани детайли за над 70 фирми в различни области на машиностроенето – хидравлика, селско стопанство, автомобилостроене, пневматика, ж.п. бизнес.

Компанията има заявени поръчки до месец септември, но разполага със стомана, която ще стигне едва за около месец и половина. "Ако не се вземат спешни мерки, машиностроителните предприятия ще спрат работа. Когато те спрат, ще повлекат след себе си статици други фирми“, смята Василев.

Месечно "Пресков" има нужда от 600 тона стомана. Доставките на старозагорското предприятие са от "Стомана индъстри" в Перник, като последната – в началото на войната в Украйна, е била на цена с около 30% по-висока от обичайната. "Стомана няма, а когато се появи, цената се променя веднага и в някои случаи офертата важи за 2 часа", казва прокуристът на "Пресков". Ако преди е имало отложени плащания, то сега всички материали за бранша се заплащат предварително.

Коментари към новината

Още новини от Икономика