Новини от област Стара Загора и България

Иновация

Първите екологични хранителни продукти, произведени с аквапоника тръгват от Стара Загора (Видео)

5088 18/03/2022 13:01 Агро Земеделие
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Чрез иновативната система ще бъде постигната 10 пъти по-висока производителност от конвенционалното земеделие

Първият в Източна Европа Център по аквапоника беше открит днес в Тракийски университет – Стара Загора. На събитието присъства президентът Румен Радев, представители на бизнеса от страната, преподаватели и студенти на Тракийския университет.

Целогодишен достъп до свежа екологична храна за населението, 10 пъти по-висока производителност на единица площ спрямо конвенционалното земеделие, по-ниски експлоатационни разходи, целогодишен цикъл на производство – това са само част от предимствата на инавативната аквапонична технология, която ще работи на територията на Тракийски университет – Стара Загора . Новата система е типичен пример за кръгова икономика. Тя е разположена на площ от 4 000 кв.м.
Тракийският университет реализира проекта за изграждане на центъра в партньорство с инвеститора „Аква Фийлд” ООД.

Първият цикъл на производство стартира през пролетта на 2022 г., а първата аквапонична продукция за българския пазар ще се реализира през есента. Годишната продукция е около 120 000 зеленолистни органично произведени растения и около 3 тона риба с отлично качество и вкус при непрекъснато производство – 365 дни в годината.

„Бизнесът видя в нас капацитет. Той е уверен, че ще подготвим хората, които ще работят с тази уникална система. Може да започнем научно-развойна дейност и да надградим постигнатото досега. Всичко, което правим е свързано с превенция на климатичните промени, тъй като системата е климатично независима. Тя използва геотермална енергия за отопление и е в помощ на продоволствената сигурност независимо от климата“, каза при откриването на новата система ректорът на Тракийския университет – доц. Добри Ярков. Той благодари на Община Стара Загора за подкрепата и бързината при обработката на документацията в осъществяването на проекта.

„Проектът съчетава не само производствена дейност, а и научно-изследователска дейност, практическо обучение на студенти и мащабно производство на екологични продукти. В лицето на ръководството на ТрУ видяхме хора със силен интерес към внедряване на иновативни технологии в животновъдството и земеделието“, каза при откриването управителят на фирмата –инвеститор Веселин Балджиев.

„Центърът за аквапоника, който откриваме днес е съвременно постижение не само за ТрУ, но и на цяла България и за Източна Европа.Това е нашият залог за бъдещето. Залогът е, че има хора в България, които доказват, че страната ни може. Очаквам да видя, че е възможна екологично чиста продукция, затворена в малка площ, с висока производителност, щадяща по отношение на екологията, на хората“, каза президентът Радев.

Аквапоника е комбинация от рециркулираща аквакултура и хидропоника (безпочвена растителна култура). В аквапоничната технология богатата на хранителни вещества вода, която е резултат от отглеждането на риба, е източник на хранителни вещества за растенията. Полезните бактерии превръщат токсичните компоненти на рибните отпадъци във форма на хранителни вещества, използваеми от растенията.

Тъй като растенията консумират хранителните вещества, те спомагат за пречистването на водата, в която живеят рибите. Естественият микробен процес поддържа рибите и растенията здрави и помага да се поддържа среда, в която и симбиотично и трите вида – полезни микроорганизми, риби и растения се развиват отлично.

В аквапониката и рибите, и растенията се отглеждат в един воден обект, като се използва една инфраструктура. Използването на изкуствен тор не е необходимо, тъй като рибните отпадъци осигуряват хранителните вещества, от които се нуждаят растенията.
Не се използват хербициди, тъй като няма почва, в която да растат плевели. Вместо вредни пестициди се използва биологична борба с вредителите. Ежедневната употреба на вода е минимална и се отглеждат голям обем растителни култури, на по-малка площ в сравнение с конвенционалното отглеждане на културите.

Тъй като почва не се изисква аквапоника може да се създаде: в градските райони, които доставят храна на местните пазари; в сухите райони с лоша почва; в селските общности или навсякъде другаде, където са необходими пресни органични храни.

Коментари към новината

Още новини от Агро